Midwinteravond over de talen en spreuken in de grensstreek

– De Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland en de Dialectkring Achterhook en Liemers organiseren na twee jaar van afwezigheid de Midwinteravond. Dit is een avond in de dialectspraak en is op 28 december om 19.30 uur bij Erve Kots in Lievelde. Thema is: Spröckwäörde ofwel in hoog Nederlands: Spreuken en in het hoog Duits: Sprichworte.

Publiek dat geïnteresseerd is in taal, dialect en grensstreektaal kan zich verheugen op amusante lezingen van Hans Keuper en Gisbert Strotdrees over zin en onzin van spreekwoorden in Achterhoek en Westfahlen. En er is muziek. Natuurlijk ook uit de eigen grensstreek. Er zijn artiesten van Nederlandse – en Duitse kant van de grens.

Over de muziek

Duo Spiälwiärk, bestaat uit Alexander Buske (Gitaar) en Georg Bühren (Gitaar, Mondharmonica, zang). Tot 2009 maakten zij deel uit van de band Pattu. Sinds de opheffing van die band musiceren de beide mannen onder de naam „Spiälwiärk“ verder. Ondanks de scheiding van hun collega musici zijn de beide muzikanten trouw gebleven aan hun stijl: folk en bluesmuziek met liederen in het zogenaamde ‘Kleiplatt’ uit Westfahlen. Op humoristische en soms serieuze, zelfs diepzinnige wijze bezingen zij het hedendaagse landleven. De teksten en melodieën komen grotendeels uit de pen van Georg Bühren, die al meermalen onderscheiden werd voor zijn dialect gedichten, hoorspellen en theaterstukken. De eerste CD van Spiälwiärk kwam uit onder de titel „Hiärwstblaer“.

Duo Spiälwiärk met (l) Georg Bühren (Gitaar, Mondharmonica, zang) en (r) Alexander Buske (Gitaar) – Foto: St. Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland

Het programma

Na de opening door Diana Abbink van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland en Christel Höink van de Kreishaimatpflege Borken begint het programma met een voordracht van Hans Keuper onder de titel ‘Sprekken mo’j können’. Hij gaat publiek op zijn eigen wijze, karakteristieke amuseren door in te gaan op uitspraken en gezegden die passen bij de aard van de mensen in de regio. Hans Keuper is auteur van vele dialectgeschriften en liedteksten, componist en leadzanger van de bekende Achterhoekse ban Boh Foi Toch.

Volgens het cliché zijn mensen in Westfahlen kort van stof

Gisbert Strotdrees – Foto: Kreishaimatpflege Borken

Girbe Buist uit Zwolle gaat in op de vraag ‘zijn spreekwoorden waar of niet waar’. Sinds mensenheugenis doen spreekwoorden geloven dat lachen gezond is, dat een goede haan niet vet is en dat wat bitter in de mond is, goed is voor het hart. Maar wat is daarvan waar? Girbe onderzocht dialectspreekwoorden in de grensregio en betrekt het publiek met een aantal quiz-vragen over het waarheidsgehalte van die spreekwoorden.

Volgens het cliché zijn mensen in Westfahlen kort van stof. Maar ze kennen veel spreekwoorden en gezegden waarin humor, karakter en eigenzinnigheid schuilen. Precies een mooi onderwerp om hier eens op een winteravond over te filosoferen. Gisbert Strotdrees doet dat onder de titel ‘Zwischen Witz und Weisheit’. Spreekwoorden uit Munsterland: filosofie van eenvoudige plattelanders?

Gisbert Strotdrees is auteur, historicus en journalist. Hij houdt zich vooral bezig met de cultuur van alledag, agrarische en plattelandsgeschiedenis van Westfahlen en noordwest Duistland.

Entreekaarten kosten 12,50 euro.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-24 15:33:38


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.