Nieuwe houtwal en meer dan 1000 bomen op Laarberg

– Voor uitbreiding van industrieterrein Laarberg zijn een tijdje geleden bomen gekapt. Ter compensatie van die kap is er een nieuwe houtwal van maar liefst een half hectare groot aangeplant met meer dan duizend bomen en struiken. De omvangrijke aanplant heeft nog een reden: natuur en bedrijf moeten ‘hier’ in balans blijven, zo vertelt Laarberg-directeur Joost Okkema aan leerlingen van BSO De Muiters. Die kwamen samen met wethouder Arjen Schutten helpen.

“Natuur en bedrijf moeten hier in balans blijven. Laarberg ís nu eenmaal een bedrijventerrein, maar wel zo groen en duurzaam mogelijk.” In totaal wordt twee keer het aantal vierkante meters groen dat is verwijderd, aangeplant. Tussen de bomen zullen lage begroeiing, bloemen en gras worden gegenereerd. “Het is voor de mensen die aan het werk zijn: dat zij in de pauzes een wandeling kunnen maken”, legt landschapsarchitect Martin Jansen uit. Nabij het bolwerk van de Grolse linie ligt een groenstrook waarop deze bomen en struiken worden aangeplant.

De leerlingen van BSO de Muiters krijgen van wethouder Arjen Schutten, uitleg waarom op deze dag de bomen worden geplant. Het is vanwege een regenachtige dag een uitgestelde Boomfeestdag. Ook vertelt hij dat de omgeving in balans moet zijn: naast de bedrijven en werken ook bomen met levende dieren erin zoals vogels. Wellicht is het de toekomstige werkplek en groeien de bomen mee met hun toekomst, aldus de wethouder.

Mensen van het hoveniersbedrijf gaven een korte presentatie over de waarde van bomen en hoe ze te planten, waarna de kinderen in groepjes een boom gingen planten. Toen de klus geklaard was nam stedenbouwkundige Edwin Hondorp de leerlingen mee om op Laarberg dieren te spotten.

De reden dat de aanplanting op deze manier wordt gevierd, is omdat team Laarberg het belangrijk vindt dat omwonenden zien wat er speelt op het bedrijventerrein. Die activiteiten hebben niet alleen te maken met grote bedrijvigheid, maar ook met lokale ondernemers, duurzaamheid en het hergebruik van materialen, wegen aanleggen en het groen houden van het terrein. Laarberg wil laten zien dat bedrijvigheid en groen samen kunnen en moeten gaan.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-12 16:36:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.