Winterswijkse IJsvereniging maakt zich op voor werelduurrecord schaatsen op natuurijs

– Om half 7 vanavond zijn vrijwilligers van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) begonnen met de ijsvloer op de 400 meter baan dat even daarvoor nog het ‘wegdek’ had van een skeelerbaan. Het is dan 1 graad onder nul geworden. Bij een matige vorst van -4 graden en een heldere hemel heeft WIJV één nacht nodig om morgen de gewenste gladde ijsvloer te hebben voor marathonschaatser Bart Vreugdenhil. Hij gaat morgenochtend het werelduurrecord schaatsen op natuurijs verbreken.

Bart Vreugdenhil verschijnt eventjes rond 20.00 uur bij de baan en ziet dat hij er morgenochtend pas echt op kan. Hij kan niet even op de schaatsen voelen hoe het natuurijs is in Winterswijk. Daarvoor hebben de vrijwilligers van de ijsvereniging een nacht nodig om anderhalve centimeter ijs op het ‘wegdek’ van de baan te laten aanvriezen. Hoe snel morgen de schaatsvloer van natuurijs morgen is, moet Bart Vreugdenhil nog gaan bewijzen, maar zeker is wel dat Winterswijk in de afgelopen twee jaar het snelst van Nederland een natuurijsbaan heeft waarop geschaatst kan worden. De vereniging aast op het moment dat schaatsbond KNSB aan Winterswijk de eerst officiële marathonwedstrijd op natuurijs krijgen toegewezen. De baan en de faciliteiten lenen zich er uitstekend voor, reageert ijsmeester Henk te Selle.

Marathonschaatser Bart Vreugdenhil kwam in de avond naar de baan om deze te bekijken. – Foto: Eveline Zuurbier

De 400 meter schaatsbaan aan de Bataafseweg staat inmiddels bekend als de wonderbaan. Onder het asfalt ligt een dikke isolatielaag. Aardwarmte kan zo niet naar boven stijgen waardoor de asfaltlaag sneller af kan koelen naar nul graden. Zodra de temperatuur maar één graad onder nul is en de nacht een heldere sterrenhemel heeft, gaan vrijwilligers van de WIJV aan de slag. Een zelfsturende machine met een lange spuitarm besproeit de baan met een millimeter dun laagje water dat even later dof wordt, een teken dat het water vrijwel direct bevriest. De machine is kleiner dan een zitmaaier en lijkt op een langarmige veldspuit die akkerbouwers gebruiken om de gewassen te bewerken. De machine maakt ronde na ronde en bouwt de ijsvloer laagje voor dun laagje op. Henk te Selle verwacht dat morgenochtend het ijs voldoende dik is om er een massa mensen op te laten schaatsen. “Om 7 uur ligt er een laag van 15 millimeter en dat is voldoende. Dan laten we de ijsvloer anderhalf uur uitharden. Er ligt dan een prachtige baan waarop Bart Vreugdenhill het werelduurrecord op natuurijs kan verbreken.”

We hebben maar één koude, heldere nacht nodig

De ijsmachine van WIJV is een uitvinding van Bernie Korten van de ijsvereniging. Hij bedacht het systeem dat langs de binnenrand van de ijsbaan de rondjes rijdt voor een alsmaar dikkere ijsvloer. “Naarmate de temperatuur zakt, vervangen we de kleine fijne sproeikoppen door grotere sproeikoppen”, legt Korten gepassioneerd uit. “We hebben één koude, heldere nacht nodig. De afgelopen nachten waren bewolkt en mistig, daardoor heb je bijna geen uitstraling. Samen met de temperatuur is die uitstraling belangrijk voor ijsvorming.”
Het gehele systeem is duurzaam. Voor de aanleg van de ijsbaan gebruikt de ijsvereniging de energie die ze zelf op het clubgebouw opwekken. “Het energieverbruik is laag; niet wat Liander gewend is van een schaatsvereniging”, laat Te Selle weten.

De vrijwilligers van de WIJV werken de hele nacht door. Drie ploegen lossen elkaar gedurende de nacht af. Naar de hemel kijkend weet Te Selle dat morgenochtend marathonschaatser Bart Vreugenhill de schaatsen onder kan binden om het werelduurrecord op natuurijs te gaan verbreken. Dat record staat op naam van de Fransman Leon Quaglia en stamt uit 1928. Hij reed 32, 97 kilometer door zo hard mogelijk rondjes te rijden. In 1985 reed marathonschaatser Jan Kooiman in een uur 38,558 kilometer, weliswaar op kunstijs. Het werelduurrecord gaat morgen sneuvelen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-12 22:06:01


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.