Bezwaar tegen bredere uitrit Sibelco, buren niet blij

– Buren van Sibelco in Winterswijk hebben maandag tijdens een hoorzitting bij de bezwarencommissie bezwaar gemaakt tegen een vernieuwde uitrit bij de Winterswijkse steen- en kalkgroeve. De uitrit is breder dan wettelijk is toegestaan, maar het bedrijf heeft een ontheffing gekregen van het college van burgemeester en wethouders.

De uitrit is in plaats van 6 meter 15 meter breed geworden en volgens een medewerker van de gemeente Winterswijk is dat niet zonder reden gebeurd: vrachtwagens kunnen nu in één beweging het terrein opdraaien of verlaten, zonder te ‘steken’ op de weg. “Iedereen heeft er baat bij dat de uitrit breder is”, zei de gemeentelijk medewerker.

Andere klachten

Dat zou dus ook een voordeel moeten zijn voor de familie Van Eerden, woonachtig op de Lageweg. De zoon van de familie maakte bezwaar bij de bezwarencommissie, vergezeld door drie buren die met andere klachten kwamen over Sibelco. Die werden als niet ter zake doende afgewimpeld. “Dit gaat om de regelgeving van de apv (algemene plaatselijke verordening, red.). Die andere bezwaren vallen onder de milieuvergunning”, aldus de ambtenaar.

Het bezwaar ging alleen over de verbrede uitrit en die klacht vond geen gehoor bij de gemeente, want de familie woont op 300 meter afstand van de uitrit. Een handhavingsverzoek van de buren werd al eerder afgewezen.

Directeur Gerard ten Dolle van Sibelco wees de buren er niet voor het eerst op klachten telefonisch bij hem te melden, zodat hij actie kan ondernemen. Maar volgens de zoon van de familie werd er niets mee gedaan en waren de klachten bij de provincie niet bekend: “Dat geeft een heel vervelend gevoel. Vandaar dat we nu een deurtje verder gaan en geen contact meer opnemen.”

De onafhankelijke bezwarencommissie buigt zich over de kwestie en komt over een aantal weken met een advies aan het college van B en W van Winterswijk.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-12-12 12:31:39


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.