Na schoolbezoek aan grote corsowagen, spontaan begonnen aan eigen wagentje

– Ze bezochten vanmorgen met school een grote wagen en bedachten spontaan zelf een corsowagentje te bouwen. De ‘Buurtjes’ van de Aaltenseweg doen voor de allereerste keer mee. Op een bakfiets bouwen ze aan ‘Zomerfeest’. Ze bouwen in een de nieuwe grote tent op het Swite-terrein dat in plaats is gekomen van zaal ’t Zwaantje nu die niet meer in gebruik is.

Drie groepjes kinderen zijn in een hoek tent bezig met papieren en het beschilderen van hun wagentje. Op de vloer ligt groen plastic. Ideeën groeien vanzelf. De meiden van de ‘Buurtjes’ hebben wanneer ze zondag in de optocht lopen een verfrissende verrassing voor de toeschouwers. En daaraan denken geeft ze pretoogjes.
Chantal Dusseldorp is bestuurder van het Lichtenvoordse bloemencorso. Ze wil kinderen enthousiast maken voor het corso en heeft voor de benodigde materialen gezorgd. Er staan bloembakken voor het ‘kontjes kniepen’ en het lijmen van de dahlia’s tegen de wand, een blik lijm en zijn er alvast een paar kratten vol bloemen gebracht. “Het is vanmiddag en morgenmiddag een laagdrempelige manier om te beginnen aan een eigen corsowagentje”, zegt Chantal Dusseldorp. “We hebben de materialen en de kinderen kunnen hun wagentje hier laten staan. Morgen gaan ze verder en zondag is het vanaf hier aansluiten. De wagentjes staan al op het juryterrein.”

Siem en zijn vriendje maken een kano waar Siem in gaat lopen. – Foto: Eveline Zuurbier

Zo nu en dan geeft Chantal een aanwijzingen hoe ze bijvoorbeeld een nieuwe kleur verf kunnen maken. Siem en zijn vriendje mengen rode verf met gele verf. Het wordt oranje, goed voor hun kano. De vorm van de kano hebben ze gekregen door pvc-buizen te buigen. Met sluitstukjes maken ze het geraamte compleet en kunnen ze beginnen met kartonnen en papieren. Beide jongens zijn zelf op dit idee van de kano gekomen. Siems vader die bij de wagen van Lansink-Bluiminck helpt bouwen, heeft ze laten zien hoe je een constructie voor een wagentje kan maken. De jongens zijn er blij mee.

Werken aan ‘Summerparty’ door de ‘Buurtjes’ van de Aaltenseweg. – Foto: Eveline Zuurbier

Twee andere jongens hebben een aanhanger voor een fiets met karton beplakt. Het wordt een slimme wagen met een verdienmodel, vertelt hun moeder. “Dit wordt een aanhanger waarin we afgevallen bloemen verzamelen en lege blikjes drinken. Die leveren we nadien in en hebben we kermisgeld verdiend.”

Dit wordt een kleine corsowagen met een verdienmodel. – Foto: Eveline Zuurbier

De mama’s Melanie en Christel van de meiden van de ‘Buurtjes’ zijn meegekomen en helpen. Vanmiddag belden ze met Chantal om de meiden op te geven. “Ze kwamen thuis met het idee om zelf een corsowagentje te maken nadat ze met school een corsogroep hadden bezocht. Ze waren enthousiast, hebben bij de buren aangebeld om ook mee te doen. En ze vinden het vanmiddag erg leuk.”

Chantal Dusseldorp: “De kinderen beleven een hoop plezier en we hopen dat we zo nieuwe kinderen enthousiast kunnen maken voor ons bloemencorso. Thuis is geen ruimte of weten ouders niet goed hoe ze kunnen beginnen. Ik kunnen kinderen starten. Deze drie wagentjes komen uit in de opstapklasse.”

Na schoolbezoek aan grote corsowagen, spontaan begonnen aan eigen wagentje – Foto: Eveline Zuurbier

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-08 16:16:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.