Eric was ooit boer, maar staat nu op het podium

– “Ik wil mensen raken in de ziel met mijn muziek en ik gebruik thema’s uit het leven in mijn liedjes.” Dat zegt Eric Heutinck (60) deze vrijdag in De Week van Gelderland. De man die eindelijk aan de slag kon met zijn passie muziek toen hij als boer stopte, zong als tweede in de voorronde van het Regio Songfestival.

Eric hoorde via via van het Regio Songfestival en stuurde zijn nummer Claudia in. De Achterhoeker was 40 jaar getrouwd en heeft inmiddels een andere vrouw ontmoet.” Hij vertelt dat hij het liedje schreef na zijn scheiding. “Ik kwam een dame tegen en daar had ik een gesprek mee. Het nummer is een ode aan de vrouwen. Hoeveel een vrouw wel niet dragen kan, om een leven plezierig mee te maken.”

Eric vindt het spannend, maar vindt het fantastisch om zijn nummers te delen op een podium. “Als ik win? Dat is toch geweldig, maar ik begreep al dat de concurrentie moordend is”, lacht hij.

Jarenlang boer geweest

Eric werkt inmiddels in het onderwijs, maar was jarenlang boer. “Twintig jaar geleden ben ik met muziek begonnen, een beetje een late roeping. Ik ben opgegroeid op een boerenbedrijf. Daar moet je werken, niet zeuren en niet piepen. Zingen, dat doen de anderen, dat hoef jij niet te doen. Maar het was een passie en na heel veel ‘nee’ zeggen ben ik na het faillissement van mijn bedrijf teksten gaan schrijven als songwriter”, vertelt Heutinck.

De liedjes van Eric gaan over alles om hem heen. “Het gaat over verdriet, liefde, de dood. Maar ook als je een lief gezicht tegenkomt in het leven. Daar komen mijn verhalen vandaan.”

Het plattenland verlaat Eric nooit. Hij woont nog op de plek waar ooit zijn boerderij stond. “Je moet mij niet in de stad stoppen, dat komt niet goed”, benadrukt hij. “Ik ben geboren en getogen op het plattenland in het mooie Zieuwent. Dit is mijn leven, dit is mijn ding. Als je een oude boom verpoot dan sterft hij. Ik voel mij nog lang niet oud, maar laat mij maar mooi hier.”

Op 4 november vindt het eerste Regio Songfestival plaats in Utrecht. Iedere provincie doet mee en Rob is een van de kandidaten in de voorronden van Gelderland. Samen met vijf andere kandidaten nemen zij het de komende weken tegen elkaar op. Benieuwd wie de andere vijf kandidaten zijn? Kijk hier

Kijk naar het optreden van Eric in De Week van Gelderland:

Meer weten over Eric? Bekijk zijn artiestenpagina

Geschreven door op 2023-09-08 16:58:35


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.