Regen en hitte zorgen voor uitdagingen bij bloemencorso Lichtenvoorde

– Zondag rijden 18 grote corsowagens met duizenden dahlia’s weer door de straten van Lichtenvoorde. Een maand geleden kreeg het corso nog te maken met een grote tegenslag, toen een aantal dahliavelden door de vele regenbuien onder water kwam te staan. Nu lijkt vooral de hitte van de afgelopen dagen de dahlia’s parten te spelen.

“We zijn tevreden met de hoeveelheid dahlia’s die er zijn, maar door de warmte blijven ze kleiner”, zegt Benno van Lochem van corsogroep Kwintet. “Dat vind ik wel jammer, want we hadden op meer gehoopt.”

Doordat de dahlia’s kleiner uitvallen heeft dat ook gevolgen voor het beplakken van de wagen. “Er moet nu qua bloemen veel meer op”, zegt Van Lochem. “Normaal gebruik je ongeveer 200 dahlia’s per vierkante meter, dat zijn nu 300 dahlia’s.”

Eerst te nat, nu te droog

De weersomstandigheden van de afgelopen weken zijn een flinke uitdaging voor de dahliakwekers. Waar het een maand geleden nog kleddernat was, speelt nu de warmte een rol. “Eerst is het veel te nat en nu valt er te weinig regen”, zegt Stefan Stapelbroek van de bloemencommissie.

Door de tropische temperaturen van de afgelopen dagen is de kwaliteit van het aantal dahlia’s afgenomen. “De bloemen zijn gewoon kleiner, dus je hebt ook minder opbrengst”, zegt Stapelbroek.

Daardoor kon Lichtenvoorde de afgelopen weken ook minder dahlia’s terugleveren aan andere corsoplaatsen. “Dat betekent minder inkomsten voor de wagenbouwgroepen, waarmee ze normaal gesproken de kosten van de wagen reduceren”, zegt Stapelbroek.

Hulp van andere corso’s

Gelukkig kan Lichtenvoorde rekenen op duizenden dahlia’s die komen uit andere corsoplaatsen, zoals het Brabantse Zundert. Met een vrachtwagen komen ze naar Lichtenvoorde, waarna ze worden verdeeld onder de wagenbouwers.

“We krijgen van de verschillende plaatsen een lijst met het soort en aantal dahlia’s dat in de vrachtwagen zit”, zegt Stapelbroek. “Dat gaat bij ons in een computersysteem en dat verdeelt de dahlia’s procentueel over de wagenbouwgroepen.”

De wagenbouwgroepen die de meeste schade hebben geleden van de vele regen komen als eerste aan de beurt. “Daar hebben we het met alle wagenbouwgroepen over gehad en dan zie je ook die saamhorigheid terug”, zegt Stapelbroek. “Daar kan ik alleen maar waardering voor hebben.”

Het bloemencorso van Lichtenvoorde is zondag vanaf 14.15 uur live te volgen op TV en ons YouTube-kanaal.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-09-08 14:02:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.