Na NK Veldrijden richt Somsen zich op Nederlandse Gravelserie in mei Aalten: eerst GOW-wedstrijd

– Het seizoen veldrijden is amper voorbij of wielrenner Patrick Somsen van De Peddelaars uit Aalten richt zich al weer op het volgende: de gravelwedstrijden in de wielersport. Die discipline is sterk in opkomst met dank aan de belangrijk UCI-wedstrijd (Internationale Wielerunie) van de Ronde van de Achterhoek. Deze koers staat bekend om de gravelstroken die bij droog zomerweer stuiven van de ‘stof’ en bij regenachtig weer glibberig glad zullen zijn.

Somsen oogstte vorige week in Zaltbommel nog een podiumplek bij de Masters 50+, een seniorengroep uit de Elite (profs en semiprofs). “Veldrijden is een ontzettend zware sport binnen het wielrennen, maar is veel mooier als het koersen over de weg. Veldrijden is eerlijker: je moet je eigen ding doen. Je bent op jezelf aangewezen en vraagt veel van je. De prestatie op de weg is afhankelijk van of je in een goede ploeg zit. Alleen door samenwerken kan je ontsnappen. Ik heb wel eens gedacht om met veldrijden te stoppen. Maar in coronatijd ben ik de wedstrijden veldrijden gaan missen. Ik ben het toch weer gaan proberen en dat verliep tevreden.”

Somsen kan niet anders dan tevreden met zijn derde plek bij het NK veldrijden. “In de eerste halve ronde vloog de ketting eraf en kort daarop nog een keer. Dan wordt het onmogelijk om het gat nog dicht te rijden om terug te komen. Ik heb het geprobeerd en derde worden is het maximum wat ik er nog kon uithalen.” De vijftiger Patrick Somsen uit Aalten is een laatbloeier. Hij was 25 jaar toen hij met wielrennen begon en schopte het met zijn sporttalent en mentaliteit tot de semi-top binnen het wielrennen. “Je bent dan al te oud om je in een profploeg bij de Elite te rijden. Dat viel buiten Somsens bereik. “Als ik terugkijk dan denk ik: ‘jammer dat je niet meer aan die wedstrijden kan deelnemen.” Voor het veldrijden trainde bij ex-profrenner (veldrijder) Maarten Nijland. “Ik ben een van de weinige bij De Peddelaars die zo gek is om veldrijden te beoefenen”, zegt Patrick Somsen met een lach. Maar ook deze trainingen moest hij vaarwel zeggen. “Ik heb een tegelzetbedrijf en heb 25 mensen aan het werk. De combinatie vroeg te veel van me.”

Vooruitkijken naar de gravelwedstrijden

Het veldrijdseizoen is afgelopen en Patrick Somsen richt zich nu op de aanstaande gravelwedstrijden. Menig wielrenner uit de Achterhoek is hiervoor in training gegaan. “Gravel is sterk in opkomst en wordt onder de cyclecrosser (wielrennen door landerijen) steeds populairder. Het is prachtig om over gravel te cyclecrossen.”
Wat Parijs – Roubaix beroemd en berucht maakt zijn de kasseien. In de Achterhoek zijn dat de kilometerslange gravelstroken langs bossen en door de landerijen. De kerkenpaden zijn bij uitstek dé gravelpaden waarover het wedstrijdparcoursen zijn uitgezet.

Inmiddels zijn meerdere koersen over gravel in de Achterhoek door zowel de UCI als de KNWU erkend. De eerste gravelwedstrijd is in april en zal zoals het er nu uitziet plaats gaan vinden in Vorden. Op 14 mei wordt in Aalten één van de vijf gravelwedstrijden gehouden voor de Nederlandse Gravel Serie. De koers heeft negen rondes van 13 kilometer en gaat de essen op en af met in het vizier houdend de watertoren van Aalten. De start en finish zijn bij Romiendal in buurtschap Dale. Patrick Somsen fietst mee. De wedstrijd is voor de organisatie van wielerclub ’t Muurtje uit Aalten de opmaat naar de organisatie voor het Nederlands Kampioenschap Gravel in 2024 waarvoor Aalten zich bij de KNWU kandidaat heeft gesteld. Het zal voor renners als Patrick Somsen en voor de wielersport in de Achterhoek een grandioos sportfeest zijn als Aalten deze wedstrijd door de KNWU toegewezen krijgt. Over goed een maand weet ’t Muurtje meer. “Maar eerst is volgende week de GOW-wedstrijd ( Gemeenschappelijke Oostelijke Wedstrijden) die belangrijk is om te laten zien hoe fit je bent”, reageert Somsen.

De GOW-wedstrijd start zondagmorgen 29 januari bij Sportpark Zuid in Aalten. Op het sportpark aan de Bocholtsestraatweg vindt direct daarna vanaf 12.30 uur ook het Open Aaltense Kampioenschap (OAK) plaats. Tijdens deze laagdrempelige wedstrijd wordt iedereen uitgedaagd om mee te doen met zijn of haar mountainbike, veldrijdfiets of gravelbike.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-23 18:42:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.