Na 45 jaar stopt Toon als politieagent in de Achterhoek: de agent die de boerenprotesten begeleidde naar Den Haag

– Hij is al 45 jaar een van de bekendste gezichten in de Achterhoek: politieagent Toon Ruiken (64). Na deze week is de Doetinchemmer echter niet meer te zien in zijn politie-uniform, want Ruiken stopt als agent.

Ruiken maakt gebruik van een regeling binnen het politiekorps om vervroegd uit te treden. “Per 1 januari ben ik uit dienst, maar omdat ik nog wat overuren open heb staan, is aanstaande donderdag al mijn laatste werkdag. Ik vond dit na 45 dienstjaren een mooi moment om ermee te stoppen. Je pensioen kun je maar aan één kant verlengen en dat is aan de voorkant”, lacht Ruiken.

Begonnen als surveillant

De 64-jarige pensionado in spe begon in de jaren zeventig als surveillant en was daarna rechercheur, wijkagent en leidinggevende. Ruim vier decennia politiewerk in een paar zinnen samenvatten is ondoenlijk, want Ruiken maakte onnoemelijk veel mee als agent in de Achterhoek. Zo was hij in 2013 bij een ontploffing in een woning in het buitengebied van Didam, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Ook was Ruiken meermaals in beeld rondom de boerenprotesten van de afgelopen jaren: hij hielp mee tijdens politiebegeleiding voor protesterende boeren of legde in de media uit waarom bepaalde veiligheidsafwegingen werden gemaakt. Ruiken maakte ook de nodige incidenten mee die op z’n zachtst gezegd opmerkelijk waren. Eerder dit jaar nog was hij in de weer om tientallen koeien thuis te brengen, nadat de dieren ontsnapten in Varsseveld.

‘Diep in de shit’

En een paar jaar geleden stond hij ‘enkels diep in de shit’ toen een grote mestsilo in Aalten omwaaide. “Dat was in 2017, geloof ik. Toen liep er een paar miljoen stront weg over de straten en de weilanden, en door een woning. Dat was een klus met een luchtje, zou je kunnen zeggen. Uiteindelijk heeft de betrokken agrariër alles natuurlijk opgeruimd, maar het stonk echt van alle kanten en iedereen in de omgeving had er last van zodra de wind een beetje anders ging staan.”

Als donderdag zijn laatste dag als politieagent erop zit, gaat Ruiken even bijkomen van alle drukte. Hij heeft nog een week vakantie in de agenda staan en ziet al uit naar een nieuwe uitdaging in januari, wanneer hij officieel uit ‘blauwe dienst’ is. “Ik ben gevraagd om in de persoonsbeveiliging te komen werken, drie dagen per week. Een leuke uitdaging en iets heel nieuws”, aldus Ruiken.

Geschreven door Erik van Dam op 2023-11-22 08:27:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.