Frustratie om doorverkopen kaarten Zwarte Cross: ‘Echte fans lopen mis’

– Wie een kaartje voor de Zwarte Cross wilde bemachtigen, moest er snel bij zijn. Zaterdag om 11.00 uur ging de wereldwijde verkoop open. Volgens Rens den Hartog, woordvoerder van Zwarte Cross, stonden er zaterdag in de piek van de verkoop zo’n 90.000 apparaten in de wachtrij. Na twee uur waren er alleen voor de donderdag nog kaarten beschikbaar, tot teleurstelling van vele fans. Toch verschijnen op Ticketswap nu al de eerste kaartaanbiedingen voor het festival.

Mensen die nog op zoek zijn krijgen melding na melding van het platform: ‘Iemand verkoopt tien tickets voor 61,65 euro’. En dat leidt tot boosheid op sociale media: “Mensen kopen kaartjes om ze weer door te verkopen, terwijl echte fans nu mislopen”, luidt een van de reacties op Facebook. Ondertussen zijn er al 950 kaarten via Ticketswap doorverkocht.

Duurder doorverkocht

“Het is wel opvallend. Mensen verkopen tien kaarten in één keer. Wie koopt er per ongeluk zoveel kaarten verkeerd”, zegt Petra Walraven. Zij zou dit jaar voor de vierde keer gaan, maar heeft geen kaartjes kunnen bemachtigen. Toch gaat zij er nog steeds vanuit dat zij volgend jaar weer kan genieten op Zwarte Cross: “Er heerst samenhorigheid. Je bent met zoveel vreemde mensen, maar je hebt toch een familiegevoel.”

Uiteindelijk zal ook zij naar Ticketswap moeten kijken, maar ‘niet voor deze prijs’. De originele prijs van de kaartje is namelijk 47,50 euro, maar op Ticketswap gaan ze voor bijna 15 euro per stuk meer de deur uit. “Ze zullen straks voor minder gaan. Dan verkopen de mensen de kaartjes, omdat ze bijvoorbeeld niet vrij krijgen van werk. En niet omdat ze geld willen verdienen”, verwacht Walraven.

Ruilen

Stefan Markhorst heeft wel kaarten bemachtigd, maar niet voor de gewenste dag. Het moet zijn vijfde bezoek op rij worden met zijn kameraden. “We wilden eigenlijk voor het hele weekend, maar die waren uitverkocht. Een kameraad was er eerder door. Hij had er tien voor zaterdag gekocht, maar die waren er niet meer toen ik erin kwam.” En dus koopt hij kaarten voor de zondag, in de hoop die te kunnen ruilen met iemand die wél zaterdagkaarten heeft.

Mocht dat niet lukken, dan zal ook hij zijn zoektocht naar Ticketswap verplaatsen. Wat de prijs betreft ziet hij hij het wat minder positief in dan Walraven: “Mensen gaan altijd de maximumprijs vragen. Het scheelt al dat Ticketswap daar tegenwoordig regels voor heeft.”

Oplossing

Een oplossing voor de grote doorverkoop is lastig te vinden, denkt de woordvoerder van het festival. Wel is Zwarte Cross is bezig om de (illegale) doorverkoop tegen te gaan. “Zo hebben we dit jaar hebben voor het eerst gepersonaliseerde kaartjes”, vertelt Den Hartog. Maar Stefan en Petra hebben nog een andere oplossing in gedachten: het aantal kaartjes per persoon verminderen naar vijf. “De winst die gemaakt kan worden is een stuk minder. En meer mensen hebben de kans om door die wachtrij te komen”, denkt Markhorst.

Die oplossing lijkt er voorlopig niet te komen, zegt Den Hartog: “Zwarte Cross is een festival waar grote vriendengroepen met elkaar naartoe gaan. Die kans vergroten wij nu. Als ze maar vijf kaarten per persoon kunnen bestellen, kunnen zij straks misschien niet meer op dezelfde dag gaan.”

Waar ze het alle drie in ieder geval wel over eens zijn, is dat dit een probleem van alle tijden is. Een oplossing is niet snel gevonden. In ieder geval niet een waar iedereen blij mee is. Het aantal verkochte kaartjes is ondertussen weer gestegen naar meer dan duizend. Er worden er nog 10.689 kaartjes gezocht.

Geschreven door Esther Smolders, Omroep Gelderland op 2023-11-21 20:31:49


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.