Op de valreep verkiezingsbijeenkomst BBB in Groenlo voordat de kiezer spreekt

– BBB hield gisteravond een laatste open partijbijeenkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen en wel voor kiezers in de Achterhoek. Wie nog twijfelde kon bij De Lange Gang in Groenlo langsgaan om vragen te stellen aan de twee BBB-kandidaten Florian Huiskamp uit Groenlo en Joost Olthof uit Ruurlo.

Om 19.00 uur staat een groepje van vijftien mensen paraat. Een eindje verderop zal over een half uurtje de politieke raadscommissie gaan vergaderen in het stadhuis van Oost Gelre. Maar in het Groenlose café gaat het de dinsdagavond over landelijke politieke aangelegenheden en is voor een nadere kennismaking met Florian Huiskamp, de nummer 24 op de kieslijst van de BBB en met Joost Olthof de nummer 49 op de lijst van de BBB. Elke bezoeker krijgt bij binnenkomst een welkom een muntje voor een gratis drankje. Rond 19.30 stromen meer mensen binnen. De meeste zijn leden van de partij als een statenlid, gekozen vertegenwoordigers van het waterschap en leden die de partij steunen. Wat ze van de BBB verwachten? Dat de partij van Caroline van der Plas toch méér zetels gaat halen dan de 8 in de peilingen. Enkelen zitten nog met vragen, voor de nieuwkomers bepalen de antwoorden en de sfeer aan wie zij hun stem morgen definitief gaan geven.

“Het is vanavond voor even tot rust komen”, zegt Florian Huiskamp. Voor een aanloop naar morgen wanneer de kiezer spreekt, a;dus de Grollenaar. “Vanavond hebben zwevende kiezers nog de kans om vragen te stellen én om signalen uit de streek te halen, échte Achterhoekse zaken, en deze mee te nemen naar Den Haag”, vertellen beiden over de aanleiding voor de organisatie van de avond in hartje Groenlo. “Voor ons twee is het vanavond de kick-off voor de landelijke verkiezingen. We gunnen elkaar de stemmen, zouden de het liefst de eigen stemmen aan elkaar willen geven om een van beiden in de Kamer te helpen, maar dat gaat helaas niet”, zegt Olthof. “Hoe dan ook: of we nu wel of niet in de Tweede Kamer komen, we willen contact houden met kiezers en de band met Den Haag beter maken. We zijn voornemens van dit soort politieke cafés maandelijks te organiseren. “

De twee BBB-kandidaten hebben wekenlang campagne gevoerd. De zetels in de provinciale staten waren nauwelijks door vers gekozen volksvertegenwoordigers ingenomen of het kabinet Rutte 3 viel. “Sindsdien heeft niemand van de BBB een uitnodiging voor een debat of spreken op scholen of voor organisaties afgezegd”, zegt Huiskamp. “Vorige week was ik bij de Voedselbank in Arnhem en bij de Hoge School in Den Haag en vandaag hebben we gesproken met studenten van het ROC Twente in Enschede. Wat zij zeggen is ‘we zien zo weinig in de partijprogramma’s staan voor jongeren’, maar moeten we dat doen als je voor elk mens wil staan’. Jongeren hebben zorgen over drie grote vraagstukken: huisvesting, de studieschuld en gezondheid. Kunnen ze een hypotheek krijgen of de huur betalen? Hoe lang blijft de studieschuld opspelen bij alles wat ze doen? Dat zijn de onderwerpen waar zij het over willen hebben en niet de onderwerpen waarmee leerkrachten komen. Dat was op het ROC over het belang van transgender toiletten op school. Dat is niet wat speelt bij jongeren.”

De verkiezingsbijeenkomst in De Lange Gang in Groenlo. – Foto: 1Achterhoek

In het café liggen groene bierviltjes. Je zou denken dat deze van het bekende Grolse biermerk zijn, maar niets is minder waar. De biervitjes zijn groen van de BBB. Aanwezigen mogen die gebruiken om er hun vragen op te schrijven. De twee kandidaten Huiskamp en Olthof hebben een melkbus klaargezet om daarin de vragen te verzamelen en die avond nog te behandelen. Ze gaan over de woningnood, het dumpen van mensen die in de Randstad geen huis meer kunnen krijgen en zich dan maar moeten inschrijven bij de Achterhoekse woningbouwverenigingen, over arbeidsmigranten, het vertrouwen in de politiek en de toekomst van boeren.

De woningnood doorbreken willen Huiskamp en Olthof op z’n Achterhoeks oplossen. Bedrijven en kantoren staan leeg en beiden willen een lans breken om in bedrijfsruimten op bedrijfsterreinen wonen mogelijk te maken. Den Haag moet het voor gemeentes makkelijker maken om dit toe te laten. De twee BBB’ers willen ook het naoberschap inzetten bij grote vraagstukken en vanuit die Achterhoekse cultuur tot betere besluiten te komen in Den Haag. “We willen bijdragen aan meer Achterhoekse initiatieven en in Den Haag voorleggen.”

Florian Huiskamp en Joost Olthof waren eerder te gast in de radiostudio voor het programma 1Achterhoek Actueel.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-22 09:03:12


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.