Museum moderne kunst in Groenlo’s stadhuis

– Het stadhuis krijgt een nieuwe tweede bestemming. Er ligt een plan klaar om in het deel dat sinds een jaar leegstaat een museum voor moderne kunst in te huisvesten. Het initiatief komt van Peter Konings van Galerie KIK en Grollenaar Frans Stortelder. Uit stichting Kunst in ’t Koetshuys (met Galerie KIK) is in 2022 een initiatiefgroep gestart onder de naam Stichting MOSAIEK met als specifiek doel het oprichten, inrichten en in stand houden van een nieuw, uitdagend museum voor moderne kunst. Het oog is gevallen op het stadhuis in Groenlo.

In 2021 verhuisde de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) naar de Batterij op het regionale bedrijventerrein de Laarberg. Sindsdien is de gemeente Oost Gelre van wie het pand is op zoek naar een andere waardige invulling voor het stadhuis. In dit ‘huis der gemeente’, zetelt de gemeenteraad en hebben de politieke partijen er elk een fractiekamer. Daar komt de invulling voor een mooi kunstmuseum met onder meer een Jan Cremer-museum bij, vertelt architect Herman van der Heijden. Hij en zijn zoon Bert hebben het plan verder uitgewerkt tot een ontwerp. Inmiddels is voor deze nieuwe ontwikkeling een subsidie aangevraagd bij Leader. “Het idee is om de musea compleet te maken met een museum voor moderne kunst. Groenlo krijgt een heus museumplein”, geeft Van der Heijden aan. Schuin tegenover ligt de Oude Calixtus waarvoor de plannen in vergevorderd stadium zijn voor het Museum 1627 over de Tachtigjarige Oorlog.

Uit stichting Kunst in ’t Koetshuys is in 2022 een initiatiefgroep gestart onder de naam Stichting MOSAIEK met als specifiek doel het oprichten, inrichten en in stand houden van een nieuw, uitdagend museum voor moderne kunst. De focus voor de locatie ligt op het gedeeltelijk leegstaande Stadhuis in Groenlo. Er is inmiddels een conceptplan ontwikkeld waarvoor provinciale LEADER-subsidie is aangevraagd.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-18 11:21:01


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.