‘Mooiste kerk van Gelderland staat in Vierakker’

– Van buiten is de Willibrorduskerk in Vierakker imposant. Van binnen is hij prachtig en tussen 2000 en 2009 nog helemaal gerestaureerd.

De kerk ligt prachtig in het bosgebied rond Vierakker en werd in 1869 en 1870 gebouwd. Hij werd mede gefinancierd door Alexander Baron van der Heijden van Doornenburg. Deze Baron woonde in het prachtige landhuis Suideras dat tegenover de kerk ligt. Zijn vrouw was ziek en niet meer in staat de reis te maken naar de Martinuskerk in Baak. Hij wilde dus graag een kerk in de buurt en betaalde daarom mee aan de Willibroduskerk. Later werd er ook nog een school gebouwd naast de kerk, later vervangen door een patronaatsgebouw dat bij de kerk hoorde. De kerk werd in 2011 bij een verkiezing gekozen tot Mooiste kerk van Gelderland.

Landgoed

Het Suideras is een prachtig historisch landgoed dat midden in de bossen staat. Het landgoed bevat naast het prachtige neogotische landhuis onder meer een koetshuis, een oranjerie en een duiventil.

Net buiten Vierakker staat de monumentale herenboerderij ’t Spieker, zo’n 550 jaar oud. Het is waarschijnlijk gebouwd voor iemand van adel. Er zitten duivengaten in de muur op zolder en vroeger mochten duiven namelijk alleen gehouden worden door de adel voor de brievenpost. Het huis staat op een terp, je ziet het dus van verre.

Het huis is nu ongeveer 250 jaar in de familie van Jan Borgman. Het huis lijkt heel groot van de buitenkant, veel groter dan het van binnen daadwerkelijk is. Dit komt door de dikke muren die op sommige plekken wel een meter dik zijn. Aan de weg heeft het huis ook een melktap, waar mensen verse melk kunnen tappen.

Diepvriesvereniging

Vierakker heeft nog meer unieks. Wat te denken van een diepvriesvereniging met een heus vrieshuis. Zowel vereniging als vrieshuis zijn ooit ontstaan in de periode dat veel mensen nog niet de mogelijkheid hadden om zelf thuis zaken in te vriezen. Dat deed je dan gezamenlijk. Je kon een lade huren. Vrieshuis De Vlieghoek bestaat nog steeds en heeft tegenwoordig zonnepanelen om de energiekosten laag te houden.

Vierakker doet bij Zomer in Gelderland mee met het naastgelegen Wichmond. De twee dorpen hebben samen een Oranjevereniging. Het Oranjefeest vindt ook in deze dagen plaats. Ook Wichmond heeft een kerk met de status van Rijksmonument. Hoewel ook dit een mooi kerkje is, hij haalt het niet bij de Willibrorduskerk van Vierakker.

De omgeving van Wichmond en Vierakker leent zich uitstekend om te wandelen en te fietsen. In de theetuin in Vierakker kun je dan even op adem komen. Wil je wat langer uitrusten dan kun je bijvoorbeeld naar Camping ’t Uitzicht.

Zomer in Gelderland is weer op pad met de inmiddels beroemde vrachtwagen. Deze maandag doen we Wichmond en Vierakker aan. Wilt u ook langskomen? Kijk voor meer informatie op gld.nl/zomeringelderland.

Geschreven door Ralph Tip, Omroep Gelderland op 2023-08-22 08:06:44


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.