Mooi herfstweer op zaterdag komt middeleeuwse markt Oeding (Dld) ten goede

– Ruim 20 handelaren sloegen dit weekend in grensplaats Oeding (Dld) hun tenten op om hun waren aan te bieden. In combinatie met een ingericht legerkamp en passende muziek brachten zij bezoekers naar middeleeuwse tijden. Veel Nederlanders bezochten deze middeleeuwse markt die op de zondag een vervolg kreeg met een familievlooienmakrt en de traditionele wandeltocht ‘de Oedingen Herfstmijl’. De glimp mooi herfstweer op de zaterdag tot halverwege de zondagmiddag dikte de middeleeuwse sfeer nog meer aan.

Het weekend werd georganiseerd door het team rond ‘Porta Antiqua’, bestaande uit de handelsvereniging Oeding, de gemeente Südlohn en de marketingvereniging SOMIT. “Een meer bijzondere braderie organiseren, maakt dat er meer mensen Oeding bezoeken. Ook kinderen maken dit weekend kennis met de historie van deze omgeving, toen grenzen anders lagen”, aldus de organisatie.

De middeleeuwen werden zoveel mogelijk nagebootst. Handelaren waren er niet alleen om hun waar verkopen, maar lieten tegelijkertijd hun ambachten zien. Zo waren er wolspinners, vilters, tassenmakers (van leer), sieradenmakers, handelaren met dromenvangers, kinderpantsers, spellen uit die tijd en kramen met geselecteerde whisky en andere versnaperingen. De historische uitstraling van de kramen, jongleurs in het midden en muziek van fluiten en luiten, brachten de middeleeuwen dichterbij dan ooit en droegen bij aan het vele vermaak in Oeding.

Ruim twintig handelaren en ambachtslieden hadden hun tenten in Oeding opgeslagen. – Foto: Hans Ouwens

Voor bezoekers die door de markt geïnteresseerd raakten in deze tijd, was er legerkamp ingericht. Volgens de organisatie om de geschiedenis nog meer tot leven te roepen voor bezoekers. Het kamp had maar een korte reis voor de boeg en zullen hun tenten weer elders op gaan slaan. Bijzonder te noemen is dat een deel van het kamp uit ‘de Steinbeißers’ uit Südlohn bestond.
Het buurthuis van de heemkundekring had de deuren ook opengesteld. Voor wie geïnteresseerd was in geschiedenis, gaf de tentoontelling boeiende inzichten in het verleden van Oedingen. Er werden linken met het heden gemaakt door de expositie van zeer recente projecten in en rondom het dorp.

En natuurlijk ontbraken de Middeleeuwse versnaperingen niet. – Foto: Hans Ouwens

Zondag kwamen rondom het stadhuis koopjesjagers zondagochtend aan hun trekken. Op de traditionele familievlooienmarkt was het direct gezellig druk waarna winkeliers en de horeca hun deuren openden voor de open zondag in Oeding.
De inmiddels traditioneel geworden Oedingen Herfstmijl, van 1,6 km, dus een mijl, trok de belangstelling van veel bezoekers die van het mooie herfstweer en de sfeervolle omgeving kwamen genieten. Halverwege de zondagmiddag kreeg de herfst weer de overhand met wind en regenbuien.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-30 11:01:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.