Gaan flamingo’s overwinteren rond Groenlo?

– Blijven er deze winter flamingo’s overwinteren op het Zwillbrocker Venn? Natuurfotograaf Erik Ottema denkt van wel. En dat zou voor het eerst zijn in dit gebied. Vreemd maar waar: flamingo’s blijken toch een stuk minder tropisch dan de meeste mensen denken.

Het is nog donker als natuurfotograaf Erik en onze verslaggever Marc Loeven het Zwillbrocker Venn betreden. Alleen wat ganzen zijn al wakker. Geroutineerd zet Ottema zijn fotoapparatuur klaar.

Maar waar zijn de flamingo’s? Het is nog zo donker.

Ottema wacht geduldig in de oostelijke vogelhut tot het licht genoeg is. Zouden de overwinterende flamingo’s er nog steeds zijn? De grote groep is al weken weg. De herstellende ZT59 en vier jongen blijven achter. Dat kan betekenen dat er voor het eerst flamingo’s gaan overwinteren op het ven nabij Groenlo.

Wat veel mensen niet weten is dat flamingo’s best kunnen overwinteren in Nederland. Als er maar voldoende, niet te diep, water is waarin ze hun eten bij elkaar kunnen scharrelen.

Zo overwintert er een kolonie al jaren aan het Grevelingenmeer in Zeeland.

Al jaren broedt een kolonie flamingo’s aan het Zwillbrocker Venn. Maar overwinteren deden ze hier nog nooit. Zou het dit jaar lukken? Er zijn vijf flamingo’s achtergebleven die het wel willen proberen.

Pas om 09.15 uur vliegen de duizenden ganzen op en komt er ruimte genoeg om het water af te speuren op zoek naar roze vogels.

Ottema heeft de flamingo’s in zijn hart gesloten. Fanatiek komt hij bijna elke dag wel een keertje kijken hoe het zijn roze vrienden vergaat. Erik publiceert veel over de flamingo’s via zijn Instagram-account @otgophoto. De vraag is nu wat de flamingo’s gaan doen als het gaat vriezen en het water bevroren raakt. Het wordt dan onmogelijk hun eten bij elkaar te scharrelen.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.

Geschreven door Marc Loeven, Omroep Gelderland op 2023-10-29 08:59:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.