Halloweens ’trick or treat’ bij pompoenenactie in Lichtenvoords centrum

– Meer dan 60 kinderen deden met hun ouders vrijdagavond 27 oktober mee aan de ’trick or treat’ speurtocht langs winkels in het centrum van Lichtenvoorde. Daar was voor kinderen een pompoenenshow onder de luifel van restaurant Markant aan vooraf gegaan.

Het regenachtige weer was nauwelijks van invloed op de enthousiaste deelname van de kinderen. “Zo leuk om te zien hoe kinderen en hun ouders hebben bijgedragen aan deze happening”, zegt Jorieke Phililppi van het Ondernemersfonds. “De meeste kinderen verkleedden zich in Halloween-kleren. Sommige brachten lampionnen mee. Voor het feest van Halloween zijn kinderen en hun ouders enthousiast geworden. Het volgende jaar moeten we gaan denken om dit groter te maken door ook iets voor tieners te gaan organiseren.”

De Halloween-actie was bedacht door winkeliers en de horeca om de vrijdagavond als een leuk koopmoment te benadrukken. Volgens Benno Voorhuis en Liselotte Westerman van het Ondernemersfonds, een avond waar ‘funshopping’ ofwel “het andere winkelen waar plezier en lokaal contact met ondernemers voorop staan”.

Van herfstsfeer in het centrum naar met plezier hebben bij boodschappen-doen

Een aantal jaren terug was de actie bedoeld om het centrum met pompoenen en kabouters in een herfstsfeer te brengen. De pompoenen die in de straten geëtaleerd lagen, werden in de weekenden door het uitgaande publiek als voetbal gebruikt. Die gebeurtenissen kwamen de Lichtenvoordse sfeer zeker niet ten goede, vonden de winkeliers. Ze bedachten een variant wat door het enthousiasme van mensen meer is gaan groeien.

Namens de winkeliers werden een week eerder pompoenen aan kinderen uitgedeeld. – Foto: Jorieke Philippi

Voor de Lichtenvoordse Hallowwenactie werden een weekend eerder een aanhanger vol met pompoenen uitgedeeld aan kinderen. De opdracht was deze te versieren en deze een week later op de Markt te komen showen. Daar zou een grotere verrassing voor hun volgen. Bijna eenderde van de pompoenen kwam terug en het grootste deel van de kinderen had haar best gedaan om in Halloween-stijl te verschijnen. De organisatie had een ’trick or treat-speurtocht’ uitgezet langs winkels. ‘Trick or treat’ hoort bij het vieren van Halloween.

Griezelen of een zakje snoep voor lief nemen tijdens Halloween in Lichtenvoorde. – Foto: Jorieke Philippi

Boer, tuin en dierenwinkel Welkoop verbond het griezelige -de trick- met een aangename – de treat- beloning

Een typische Halloween-traditie is dat wanneer het donker is kinderen aanbellen of kloppen bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes. Als wordt opengedaan roepen zij trick or treat!, hetgeen inhoudt dat de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. In plaats van bij huizen aanbellen, mochten de kinderen langs winkels gaan voor een ’trick or treat’. Boer, tuin en dierenwinkel Welkoop verbond het griezelige -de trick- met een aangename – de treat- beloning. Een griezelige spookheks deelde zakjes berensnoepjes uit en je kon ermee op de foto. Er waren ook vrolijkere plekken waar met een vriendelijke heks op de foto kon worden gegaan.

Aanstaande woensdag 1 november wordt de prijzen bekend gemaakt wie de mooiste pompoen aanbood. De uitslag wordt op de social mediakanalen van Lichtenvoorde.nl (van het Ondernemersfonds) bekend gemaakt.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-10-30 14:20:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.