Mobiel stemmen in een vrachtwagen in Aalten

Tijdens verkiezingen moet iedereen die mag stemmen, zo mogelijk in de buurt, de gelegenheid hebben zijn stem uit te brengen. Op 15 maart, tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap, worden de vaste stembureaus in gemeente Aalten daarom aangevuld met een mobiel stembureau, in een vrachtwagen. En er rijdt een gratis taxi om kiezers naar het stembureau te brengen.

De opkomst voor gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap was in het verleden helaas niet hoog, 55,9 procent. Er zijn stembureaus waar nauwelijks tweehonderd stemmers werden geteld. Terwijl voor ieder stembureau wel acht stembureauleden nodig zijn. Voor gemeente Aalten reden om voor de verkiezingen op 15 maart kritisch naar het aantal en de spreiding van stembureaus te kijken.

Burgemeester Stapelkamp: “Via uw stem heeft u invloed op uw waterschaps- en provinciebestuur. Die nemen veel en vergaande besluiten over onze toekomst. We willen dus zoveel mogelijk kiezers bereiken, in de hele gemeente. Mede dankzij de inzet van een verkiezingstruck – een volwaardig stembureau maar dan opgebouwd in een vrachtwagen – kunnen ook bewoners van onze buurtschappen in de buurt stemmen. Uiteraard zijn ook kiezers elders uit de gemeente welkom in de verkiezingstruck. Hopelijk draagt het er zelfs aan bij dat meer mensen gaan stemmen. Want stemmen in een vrachtwagen, dat wil je toch meemaken?”

Vaste en mobiele stembureaus

Er zijn op 15 maart dus iets minder vaste stembureaus dan bij bijvoorbeeld de landelijke of gemeenteraadsverkiezingen, maar nog altijd gaat het om twaalf locaties verspreid over Aalten, Bredevoort, Dinxperlo, De Heurne en de buurtschappen. In plaats van Barlo-kern dit keer voor het eerst de hele dag een stembureau in Dale, in het Romienendal.

De verkiezingstruck doet gedurende de dag drie extra locaties aan. Speciaal voor de vroege stemmers op weg naar werk of school staat de verkiezingstruck vanaf 6.00 uur tot 10.00 uur bij het station in Aalten. Daarna rijdt de truck door naar Barlo (Groot Deunk/Oranjevereniging Wilhelmina, van 12.00 tot 14.00 uur) om vervolgens de verkiezingsdag af te sluiten in de Haart (Jongerencentrum Atlantic, van 16.00 tot 21.00 uur).

Gratis taxi-service

Het stembureau in de verkiezingstruck is bereikbaar via een trapje. Kiezers die slecht ter been zijn, of voor wie het tijdstip waarop de verkiezingstruck in de buurt is niet uitkomt, kunnen gebruik maken van een gratis taxi-service. Een afspraak maken kan tot uiterlijk maandag 13 maart bij de gemeente: (0543) 49 33 33 of ZOOV Klantenservice: (0543) 543 545.

Burgemeester Stapelkamp: “De taxi haalt u thuis op, brengt u naar het stembureau in het gemeentekantoor en zet u, nadat u heeft gestemd, weer thuis af. Makkelijker kunnen we het niet maken.”

Een overzicht van alle locaties en openingstijden is te lezen op www.aalten.nl/verkiezingen.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-02-28 18:08:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.