Miljardair Hans Melchers (85) overleden

– De Gelderse zakenman en miljardair Hans Melchers is afgelopen zaterdag overleden. Melchers werd 85 jaar.

Melchers werd eind oktober nog door magazine Quote op plek 13 gezet in de Quote 500 van de rijkste Nederlanders. Zijn vermogen zou 2,3 miljard euro zijn.

Hans Melchers is vooral bekend van Museum MORE in Gorssel en in Kasteel Ruurlo. Melchers begon in 2015 zijn museum voor modern-realistische kunst in het oude gemeentehuis in Gorssel. Twee jaar later ging een vestiging van MORE open in Kasteel Ruurlo.

‘Enorm dankbaar’

Het museum stond maandagmiddag stil bij het overlijden van zijn oprichter. “Wij zijn hem enorm dankbaar”, zeggen de medewerkers in een verklaring. “Als vestigingslocaties voor de twee musea koos Hans Melchers bewust voor de Achterhoek omdat hij iets terug wilde doen voor de streek waar hij decennialang met veel plezier woonde.”

Zijn kunstcollectie in MORE bestaat uit een groot aantal werken van modern-realistische kunstenaars uit Nederland, vooral schilders. Een groot deel van de collectie nam de Vordenaar over uit de failliete boedel van de DSB Bank van Dirk Scheringa.

Hans Melchers en zijn vrouw Monique en Pieter van Vollenhoven bij de opening van de vestiging van MORE in Kasteel Ruurlo. – Foto: ANP

Ontvoering dochter Claudia

Op 12 september 2005 werd de dochter van Melchers, Claudia, ontvoerd voor de ogen van haar kinderen. Twee dagen later werd ze vrijgelaten in het Arnhemse park Sonsbeek. Ze was ongedeerd. Haar ontvoerders bleken haar te hebben vastgehouden op een bungalowpark bij Braamt in de Achterhoek.

De ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne. Melchers maakte in gevangenschap de afspraak om 5 miljoen euro te betalen. Daarop werd ze vrijgelaten. Twee van de drie mannen werden kort daarna gearresteerd. De derde ontvoerder kon later in Brazilië worden opgepakt. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Losgeld werd nooit betaald.

Voor de rechter

In juni van dit jaar moest Melchers zich in een civiele rechtszaak nog verantwoorden voor de rechter. Vijf Iraanse slachtoffers van gifgasaanvallen hadden hem voor de rechter gedaagd, omdat ze begin jaren tachtig in aanraking waren gekomen met mosterdgas. Melchers’ bedrijf Melchemie zou grondstoffen aan Irak hebben geleverd.

Melchers heeft de levering van de grondstoffen nooit ontkend. Wel betwist hij dat met die grondstoffen mosterdgas is gemaakt, dat hij daar weet van had en dat met het gas vervolgens slachtoffers zijn gemaakt. De Vordenaar heeft altijd verklaard dat hij de stoffen leverde als pesticide voor de Irakese landbouw.

Advocaat Liesbeth Zegveld staat de slachtoffers van de gifgasaanvallen bij. “Net op tijd gedagvaard”, zegt over de rechtszaak en het overlijden van Melchers. Zegveld verwacht dat het overlijden geen gevolg heeft voor de uitspraak in deze zaak. Die wordt na meerdere keren uitstel nu verwacht op 15 november.

Een eventuele schadevergoeding in de zaak zal volgens de advocaat afkomstig zijn uit het vermogen van de zakenman. “En dat vermogen gaat over op zijn erfgenamen.”

Bekijk een gesprek met Melchers uit mei 2016 (bij Omroep Gelderland):

Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland op 2023-11-06 15:43:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.