Inbreng hanggroep jongeren geeft iedereen een avondje griezelen in Lichtenvoordse wijk ’t Hooiland

– Wie zaterdagavond nietsvermoedend over het Hooiland fietste, hoorde in de verte van diverse straten gegil en kreeg automatisch hallucinaties van spookachtige wezens. Die werden afgewisseld met tegemoetkomende groepen wandelaars en fietsers die van de uitgezette spooktocht in de Lichtenvoordse wijk genoten van een spannend avondje uit. En in de verlaten basisschool De Regenboog? Dat was het griezelbastion waar barstensvol geesten rondhingen.

“We moesten een stop inlassen”, vertelt Jan Bulten van de wijkvereniging ’t Hooiland over de groeiende deelname aan de spooktocht van ‘Fear November’ . 180 Deelnemers hadden zich opgegeven. “Gezinnen en groepjes jeugd die met elkaar bevriend zijn. De op touw gezette actie is vooral bedoeld om de jeugd tussen de 10 en 16 jaar een leuke uitgaansavond te bezorgen. Voor die groep is er vrij weinig iets te doen waar ze samen kunnen komen met leeftijdsgenootjes.”

Het was voor de derde keer dat de spooktocht rond Halloween werd gehouden. De start en het einde van de spooktocht was bij het wijkgebouw De Schoppe. Wijkvereniging ’t Hooiland deed de organisatie dit keer samen met de jongerenwerkers van Mazzel. “We organiseren activiteiten voor meer samenhang in de wijk. De wijk is een gemêleerd gezelschap van verschillende soorten achtergrond en culturen. En wat we met dit soort activiteiten willen bereiken is de opgroeiende jeugd erbij te betrekken.”

De wijkvereniging heeft zich ontfermd over een groep hangjongeren uit de wijk die dikwijls tegen sluitingstijd bij het Albert Heijn-pleintje bij elkaar kwamen. Hun posten onder de doorgang naar de parkeerplaats gaven omwonenden en passanten een onveilig gevoel. Omdat zij thuis om redenen niet de ruimte hebben, kunnen deze jongeren sinds deze zomer samenkomen op het terras van het wijkgebouw. “Aanvankelijk vond de directe omgeving die gedachte niet prettig, maar je kan goed met deze jongeren overleggen en afspraken maken”, zegt Jan Bulten. “De buurt staat er nu anders in.”

De hororact in de keuken van de leegstaande school De Regenboog. – Foto: Eveline Zuurbier

En zo kwam het dat met de ondersteuning van Mazzel de jongeren mee zijn gaan doen met het organiseren van activiteiten die voor hun leeftijd bedoeld zijn. Ooit had Lichtenvoorde een jongerencentrum voor iedereen dat uitgroeide tot een poppodium, maar dat is allang verdwenen. Zoals in veel plaatsen zijn deze centra wegbezuinigd of werden als niet te managen beschouwd. Mazzel heeft als alternatief een soort jongereninloopcentrum opgezet. “Dat is de ‘huiskamer van Marianum’ waar jongeren in gesprek met de jongerenwerkers van Mazzel hun ei kwijt kunnen”, vertelt Watthinee Kolkman die als vrijwilliger bij het jongerenwerk betrokken is geraakt. “Van daaruit en omdat jongeren fantastische ideeën in hun brein hebben, is het superleuk om dit samen met ze te organiseren. Het is een gigantisch karwei om dit te organiseren, maar met elkaar hebben een leuke week van voorbereiding achter de rug. De jongeren zijn vrienden van elkaar en het overleggen met deze groep jongeren verliep vlekkeloos.”

RTL-programma’s in een horrorversie in de leegstaande school

De jongeren stelden voor de leegstaande Regenboogschool te gebruiken. Gezamenlijk kreeg dat idee gestalte. Daar werd een denkbeeldige RTL-studio ingericht tot een domein van spookachtige programma’s. De opnameruimte van ‘Chantal blijft slapen’, werd ‘Chantal blijft spoken’ in een donkere slaapkamer vol mist en koud licht van spots. Uit Expeditie Robinson moesten deelnemers er zaterdagavond zien te overleven. En tijdens ‘Eigen Huis & Tuin Lekker Leven werd bloed gekookt en een reusachtige vogelspin uit de oven aan voorbijgangers voorgeschoteld. De jongeren hebben samen met de organisatie voor die act gebruik gemaakt van voorheen het overblijf- en vergaderlokaal van de school. Andere betrokken jongeren namen de spookrollen op zich, speelden een theatraal toneelspel of joegen ze deelnemers met een onvoorspelbare harde klap van een dichtslaande deur de stuipen op het lijf.
Het hondenlosloopveldje nabij de Vlinderbrug was voor de spooktocht een angstaanjagend kerkhof vol scheve kruizen geworden. Een wijkbewoner aan Switbertushof/De Hofesch had zijn huiskamer in Halloween-stijl aangeboden voor de tocht. “Het is bijzonder mooie avond geworden”, legt Watthinee verder uit. “In de school zijn er drie huiverniveaus. Er doen ook gezinnen met kinderen van 8-9 jaar mee. Daarvoor zijn de schrikelementen minder dan voor de jeugdige vriendengroepen. Die krijgen veel meer te zien.”

De verbinding maken in de wijk

Bij De Schoppe eindigde de spooktocht in een gezellig samenzijn: “om van de schrik bij te komen”, grapt een familie met een lach. Iedereen, dus ook wijkbewoners die geen lid zijn van de wijkvereniging, kon zaterdagavond deelnemen aan de spooktocht. “Met elkaar de verbinding leggen gebeurt hier in De Schoppe, waar mensen de ruimte hebben. We maken het gezellig”, zegt bestuursvoorzitter Wim MacLean. Sinds het gereedkomen van de ontmoetingstuin in 2018, fungeert het wijkcentrum steeds meer inloop- en ontmoetingscentrum voor de wijk. Dagelijks is er een inloop gecombineerd met jeux de boules, sjoelen op de donderdagavond, soms een pannenkoekenmiddag of zit er een keuringsarts, de mensen van de buurtmoestuin en de kookclub waarvoor dit najaar een aanbouw met een keuken gereed is gekomen. Dit zijn niet de mensen die hier koken voor hobby is. maar heel duidelijk een heel andere functie heeft, leggen Jan Bulten en Wim MacLean uit. De wijk is ‘gekleurd’, zowel sociaal als cultureel een smeltkroes. In de keuken delen ze hun overeenkomsten. Bij het eten schuiven meer mensen aan en wordt er gebuurt.

Dat het drukker en drukker wordt in De Schoppe stelt het bestuur van de wijkvereniging voor de volgende uitdaging: het opknappen van het wijkgebouw. Op zaterdagavond werden de eerste stappen bij de samenkomst gezet. Met een eigen crowdfundingsactie wil het bestuur met wat er uit de wijk zelf, van ‘doodgewone mensen’ kan komen het gebouw huiselijk en van iedereen te maken, verhaalt MacLean. “De een is een handige stukadoor, de ander wil vrijwilliger worden. Stap voor stap kunnen we dit gaan realiseren.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-06 16:10:38


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.