Kerstlichtjes op de oorlogsgraven in Winterswijk en Lichtenvoorde

– Vrijwilligers plaatsten op kerstavond lichtjes op graven van oorlogsslachtoffers. Dit gebeurde op de begraafplaatsen in Winterswijk en Lichtenvoorde. Ze zijn net zoals honderden andere mensen in Nederland op kerstavond in de weer om een lichtje te branden voor hen die het grootste offer brachten.

Het zijn vrijwilligers die in overleg met de desbetreffende gemeente een eigen initiatief namen. In Lichtenvoorde gebeurde het anoniem onder de naam ‘Vuurvliegjes’, om een licht bij elk oorlogsgraf te zetten. Op de Algemene Begraafplaats aan de Vragenderweg liggen geallieerde 23 piloten begraven waaronder de vier die op 28 januari 1942 tegen de rand van de Besselinkschans om het leven kwamen. Het was een barre winternacht.

In Winterswijk gaat het om negen soldaten en veertig vliegeniers uit het Gemenebest waar op kerstavond lichtjes bij de graven zijn gezet. Het initiatief begon in 2019. Margot van den Berg: “Toen mijn man en ik de begraafplaats bezochten, kwamen we langs een donkere hoek waar geen enkel kaarsje brandde. Dat was de hoek met de oorlogsgraven. We dachten: ‘dat zou anders moeten. Kunnen we andere mensen bewegen om ook aan deze mensen te denken die het grootste offer hebben gebracht voor onze vrijheid?” In 2019 startte Margot van den Berg met Jeanette van Beem en Joke Verweij met het initiatief. Met dezelfde intentie begonnen ook de Vuurvliegjes in Lichtenvoorde met het initiatief.

“Hoe mooi zo het zijn als méér mensen met een graflichtje aansluiten op kerstavond?

Het initiatief van de drie en van dat in Lichtenvoorde heeft niet direct iets te maken met de 4 en 5 mei comités in de plaatsen of de adoptanten van de oorlogsgraven. Margot van den Berg : “De adoptie van de oorlogsgraven heeft niets met de aandacht om op kerstavond lichtjes te plaatsen te maken, maar gaat over de bloemen en het onderhoud van de graven. De gemeente en de adoptanten verzorgen dat voor 4 en mei.”

In Winterswijk en in Lichtenvoorde hebben in de voorgaande coronajaren trompettisten gespeeld. Dit was een manier om te vertellen dat ook tijdens de kerstdagen aan deze jonge vliegeniers wordt gedacht. In tegenstelling tot in Lichtenvoorde, zijn andere mensen uitgenodigd om op kerstavond naar de begraafplaats te komen. Joke Verweij: “We hebben dit met de gemeente Winterswijk van tevoren overlegd om alles vredig te laten verlopen.”

In heel Nederland zijn op 400 plaatsen op kerstavond 24 december lichtjes gebrand. Wereldwijd zijn dat er 19.000. “Het verhaal leeft en moet doorgaan en dat is wat we proberen te doen, door op kerstavond stil te staan bij de mensen die voor onze vrede en vrijheid opkwamen.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-25 07:53:55


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.