Met zwaar landbouwmaterieel, lange combinaties rijdt Vragender in kermisoptocht weer door de dorpsstraten

– De toon voor de typisch Vragender kermis is zondag weer gezet. Opvallend dit jaar is dat het dorp met zwaar landbouwmaterieel de straat op kwam en in bijzonder lange combinaties. De bocht bij Café Overkamp konden ze maar nét nemen.

De optocht in Vragender laat zich jaarlijks kenmerken door ronkende motoren van oude auto’s. Want daar komen immers flinke rookpluimen uit de uitlaten? Dat leek dit jaar een stuk minder trendy te zijn. Gelukkig voor de honderden toeschouwers langs de weg, maar evengoed kreeg het publiek te maken met rook en wel gekleurd groene en oranje rook van de sporthooligans en de wagen Juice Bar.
Was de troep waarmee de groepen wagenbouwers normaal komen een stuk minder geworden? Nou nee.
Het onderwerp van protesterende Extinction Rebellion-leden was aanleiding om met een waterspuit op een politievrachtwagen te komen met de bedoeling de demonstreerders te verjagen, richtte menigmaal een straal op het publiek langs de kant. Aan de achterzijde was een aanhangwagen aangehaakt waarop tanks vol schuimende massa stonden om dit in grote hoeveelheden uit te kunnen storten in de straten. Dat gaf behalve ‘coole’ reacties ook een verkoelend beeld op deze tropische dag.

De opening van de optocht wordt gevormd door plaatselijke fanfare, het koningspaar en de wagens van kinderen. – Foto: Marco Lobeek

De Vragender kermisoptocht kent nog vele andere verrassingen voor het publiek en dat zijn de spraakmakende onderwerpen waarmee ze voor de dag komt. De wolf, het foutje bij de gemeente waardoor Vragender in het buitengebied ineens een Aldi-supermarkt kreeg, de voetbalrivaliteit tussen KSV en Erix uit Lievelde, PFAS en een eigen uitleg over de recente drugsvondst in Vragender. Wie naar deze kermisoptocht toe gaat, weet dat dit er allemaal bijhoort. “Het was weer als vanouds genieten van de puinhoop”, zei videomaker Marco Lobeek.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-06-18 08:59:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.