Met app spoorzoeken naar Databeestjes in het Remisepark

LICHTENVOORDE – De margrieten bloeien overweldigend. Ze wiegen op hun hoge stelen in de wind. Koekoeksbloemen, ridderspoor, purper digitalis, en plukken rogge stemmen enkele tientallen buurtbewoners vrolijk als zij donderdagmiddag naar het Remisepark aan de Van Reedestraat komen. Het is feest en de burgemeester komt, want er wordt een spoorzoekapp gelanceerd waarmee je Databeestjes kan zoeken. Er valt veel te zien en te ontdekken tussen de wilde bloemenpracht in dit mooie park.

Burgemeester Annette Bronsvoort zegt blij te zijn om erbij te kunnen zijn. Vandaag is het de dag van de Europese verkiezingen, wat ook een feestje is, namelijk dat van de democratie. Er zijn dagen dat ze tijdens de lunchpauze een ommetje maakt in het Remisepark en ook nu laat ze het stembureau op het gemeentehuis voor even voor wat het is. , “En wat is het hier mooi”, zegt ze.

De aanleg van het Remisepark kwam twee jaar geleden gereed. Met het idee, de hulp en het advies van een hovenier uit de buurt is het park geheel aangepast en, samen met de buurt, klimaatvriendelijk en biodivers ingericht. Er is een pluktuin, er staan eetbare planten, er zijn wadi’s voor wateropvang, een ontmoetingsplek, een grondwatermeter en nog veel meer. Twee keer per jaar houdt de buurt een schoffeldag. Buren en de gemeente zijn trots op het park en hoe het tot stand is gekomen, zo klinken de reacties donderdagmiddag. Het jaarlijkse buurtfeest wordt er gehouden. Vandaag is er koffie, thee en limonade, en voor de kinderen wordt een potje met zonnebloempitten om te zaaien uitgedeeld.

Dyon Temming vertelt over wat er in het park allemaal leeft en leefde. – Foto: Eveline Zuurbier

Remisepark inzetten als doe-, ontmoet- en leerpark

In het verleden was het park een glad grasveld waar in het voorjaar de krokussen bloeiden, totdat onkruid de overhand nam en het park er steeds minder florissant bijlag. Nu is het park één grote bloemenzee van wilde kruiden, veldbloemen en een bomenpracht. Er valt steeds meer te ontdekken aan wat er allemaal is gaan leven in het park. Om dat allemaal te zien, is er een spoorzoekroute uitgezet op tien paaltjes met QR-codes. Door een app te downloaden kunnen ouders en kinderen aan het spoorzoekspel meedoen en punten verdienen. “En vooral komen te weten”, begint Dyon Temming een groepje kinderen toe te spreken. Temming is een sociaal landschapsdesigner en heeft met medeleden van het creatief kunstencentrum De Lokalen de spoorzoekapp helpen ontwikkelen. Temming gaat op zijn hurken zitten bij de kinderen. “Hé aardbewoners,” zegt hij, “wat doen al die beestjes tussen de bloemen in het park? Ze eten en poepen én de Databeestjes stellen vragen over de planten en de beestjes die hier leven en over de mensen die hier lang geleden woonden en werkten. En dat zijn heel veel aardbewoners geweest.”

Een van de paaltjes in het park waarop je de QR-code kan scannen. – Foto: Eveline Zuurbier

Kennis overbrengen zonder druk

De opdracht kwam van de gemeente Oost Gelre. Beleidsadviseur Arjan Spaargaren: “De vraag was: hoe kun je communiceren met de jeugd en volwassenen meer informeren over klimaat, klimaatveranderingen en hoe neem je ze mee in waarom wij het park op deze manier hebben ingericht? We zijn de woonomgeving van mensen anders aan het inrichten zodat inwoners ook beter gaan begrijpen waarom dat zo gedaan is. Waarom we koelte- en ontmoetingsplekken creëren, het kruidenrijk inrichten met beplanting waar je ook van kan eten. Nu er veel regen is gevallen, is het nut van de wadi’s te zien. En water trekt aan. Als het straks weer droog is, zijn er andere dingen om te beleven. We willen alle kennis over het park graag overbrengen zonder dat mensen druk ervaren en zonder zwaar te sturen. En kinderen en volwassenen van 8 tot 80 jaar hebben mobieltjes. Daar zit de verbinding om samen met de app het spoor te zoeken in het park.”

Na de vraag op de app, kun je doorklikken naar nog meer informatie die in verhalen worden verteld. – Foto: Eveline Zuurbier

De vragen in de spoorzoekapp worden halfjaarlijks vernieuwd zodat het spoorzoeken spannend blijft. Alle basisscholen zijn middels een nieuwsbrief op de hoogte gebracht van de app. Ook de VVV promoot de pracht van de biodiversiteit van het Remisepark. “Er valt veel te zien”, zegt Mirjam Tolkamp-Horn van de VVV in Lichtenvoorde.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-07T08:59:23+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.