Verkeersprojecten veel duurder: provincie wil miljoenen neerleggen

ARNHEM – De provincie Gelderland wil flink de portemonnee trekken om verkeersprojecten door te laten gaan. Door opgelopen kosten en onder meer de stikstofproblematiek is er veel meer geld nodig dan voorzien.

Dat staat in de financiële stukken voor komend jaar. De provinciale politiek buigt zich binnenkort over die stukken. Het gaat in totaal om 27 miljoen euro. Het meeste geld is nodig voor het project om Wageningen beter bereikbaar te maken. Eerder werd al bekend dat er 17 miljoen euro nodig is door inflatie en om meer geluiddempende maatregelen te nemen.

Boeren opkopen

Maar er moeten ook stikstofmaatregelen genomen worden. Dat gaat om het project in Wageningen en de RegioExpres, een sneltrein tussen Doetinchem en Arnhem. De provincie wil enkele boeren opkopen om dat mogelijk te maken. Dat laatste ligt politiek gevoelig, maar de provincie zegt dat er geen andere oplossingen zijn. “En zonder oplossing voor de stikstof die neerkomt, kunnen beide projecten niet doorgaan”, schrijft de provincie. Daar is nog eens vijf miljoen voor nodig.

Dat is nog niet alles. Want nog eens vijf miljoen euro is nodig om de inflatie te dekken voor de Rijnbrug bij Kesteren en Station Heyendaal. Gelderland wil dit allemaal betalen met geld dat wel voor plannen was gereserveerd, maar uiteindelijk nooit werd uitgegeven.

Geschreven door Gerwin Peelen op 2024-06-06T22:17:44+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.