Meldpunt Verdachte Situaties geopend na drugsdumpingen

– Veel mensen en busjes bij een leegstaande boerderij of een luchtafvoerpijp op het dak van een schuur die er eerder nog niet zat. Het zijn signalen die erop kunnen wijzen dat er iets niet helemaal klopt. Hoe herken je verdachte situaties op het platteland en hoe geef je deze meldingen door?

Het leek even naar de achtergrond te zijn verdwenen, maar na drie drugsdumpingen op verschillende plekken in de Achterhoek is het thema ‘ondermijning’ weer actueel.

Eind maart werden op een zandweg in Vragender twee grote containers met 2000 liter vloeistof aangetroffen, die vermoedelijk afkomstig was van een drugslab. Een maand later is op drie verschillende plekken, in natuurgebieden het Zwarte Veen en het Aaltense Goor tussen Varsseveld en Aalten, drugsafval gedumpt dat is weggelopen in de bodem.

De gedumpte containers. – Foto: Gemeente Oost Gelre

Achterhoek is kwetsbaar

Het buitengebied in de Achterhoek is groot en daarmee ook enorm kwetsbaar voor deze ondermijnende criminaliteit. Ondermijning is de verzamelnaam voor vormen van criminaliteit die tot ontwrichtende effecten in de samenleving leiden. Denk aan zorgfraude, witwassen van geld via een winkel of sportverenigingen en een drugslab in een gehuurde schuur.

Om deze criminele activiteiten op te sporen, zijn politie, gemeenten en de omgevingsdienst afhankelijk van informatie. Dat kan informatie zijn die op het eerste gezicht niet belangrijk lijkt, maar uiteindelijk toch de doorslag kan geven.

Signalen van verdachte situaties

Iedereen kan helpen om deze criminele activiteiten op te sporen. Zo zijn er een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat er iets niet klopt op een boerenerf:

  • mensen die op vreemde of nachtelijke tijdstippen op het erf lopen of langsrijden
  • auto’s die te dicht tegen panden aan staan om materialen uit te laden
  • permanente bewoning van mensen die eerder niet aanwezig waren op een boerderij
  • afgeplakte ramen en gezoem van afzuigapparatuur
  • kunstlicht en condens op de ramen.

Meldpunt in Oost Gelre

In de gemeente Oost Gelre is woensdagavond het Meldpunt Verdachte situaties gelanceerd, waar inwoners op een laagdrempelige manier signalen kunnen doorgeven aan de gemeente. “Er wordt vaak nog te weinig gemeld”, constateert burgemeester Annette Bronsvoort.

“Ondanks dat we in Oost Gelre een sfeer hebben van noaberschap, kan het voorkomen dat je een situatie ziet waar je vraagtekens bij hebt. Alle ogen en oren zijn nodig voor een veilige samenleving”, aldus Bronsvoort.

Meldpunt Verdachte Situaties geopend na drugsdumpingen – Foto: Gemeente Oost Gelre

‘Niet in slaap laten sussen’

De burgemeester hoopt met het meldpunt sneller signalen van inwoners binnen te krijgen, ook al is het maar iets heel kleins. “Ondermijning is nooit weg geweest in de Achterhoek”, zegt Bronsvoort. “Met deze drugsdumpingen is het weer een moment dat het heel zichtbaar is. We moeten ons niet in slaap laten sussen, er aandacht voor hebben en proberen te bestrijden”, aldus Bronsvoort.

Naast het Meldpunt Verdachte Situaties op de website van de gemeente Oost Gelre kunnen inwoners ook altijd meldingen doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000, de politie 0900 – 8844 of bij urgente situaties: 1-1-2.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-05-11 06:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.