Meet Up zoekt oplossing voor een goede doorstroming op de Achterhoekse woningmarkt

– Bij woningnood denken we al snel aan: bouwen, bouwen, bouwen, terwijl de huidige woningvoorraad in de Achterhoek alles behalve goed benut wordt. Veel 55-plussers blijven na het uitvliegen van de kinderen in hun eengezinswoning wonen. Hoe komt het nou dat mensen na het uitvliegen van de kinderen niet kleiner gaan wonen? En hoe zou dit kunnen worden gestimuleerd? Op donderdag 11 mei behandelt de Meet Up Achterhoek dit vraagstuk over de woningnood bij Streeckgenoot in Doetinchem.

De Meet Up Achterhoek is een reizende talkshow en Achterhoekers kunnen deze gratis bezoeken of online via een stream volgen. Maandelijks snijdt de Meet Up interessante vraagstukken aan die het gesprek van de dag zijn. Nadat vorige maand het woningtekort in de Achterhoek is besproken, gaat het op 11 mei over de doorstroming op de huizenmarkt. Presentator is Esther Ruesen en René Buiting (sidekick) voorziet als medepresentator de gesprekken van onderzoeksanalyses.

Kleine huishoudens in grote woningen

Een meerderheid van de gemeenten stelt dat gebrekkige doorstroming van 55-plussers de belangrijkste reden is van de woningcrisis in ons land. Als ouders hun huis na het uitvliegen van de kinderen gemakkelijker zouden inwisselen voor een woning die past bij hun nieuwe situatie, zou hun eengezinswoning beschikbaar komen voor een nieuw gezin. Maar omdat er nauwelijks betaalbare kleinere woningen beschikbaar zijn, gebeurt dat veel te weinig en stokt de woningmarkt.

Op zoek naar een slimmere benutting van de woningvoorraad

Waarom blijven ouders met uitgevlogen kinderen en senioren in hun eengezinswoning wonen? Hoeveel woonruimte hebben we eigenlijk nodig? Staan we open om ons huis te splitsen of een deel te verhuren? Wat zijn de belangrijkste woonwensen van 55-plussers en wat zoeken jongeren vooral in een woning? En: hebben we een Achterhoekse marktplaats nodig om vraag en aanbod op de woningmarkt bij elkaar te brengen?

Gasten

In deze tweede Meet Up over woningnood in de Achterhoek schuiven Marcel van Bodegraven en Hans Suurmond aan. Marcel bouwt met Vivax Housing compacte en energieneutrale flexwoningen. Hans ondersteunde inwoners uit Beltrum om gezamenlijk de woningnood en de doorstroming in hun eigen dorp aan te pakken.

Samen op zoek naar oplossingen

In het bijzonder roepen we jong en oud op om mee te denken over dit vraagstuk. Overweeg je kleiner te gaan wonen? Ben je als jongere op zoek naar een geschikte woonruimte? Laat dan van je horen op deze Meet Up. Uitkomsten van de avond worden teruggekoppeld aan de Achterhoekse gemeenten en 8RHK Ambassadeurs. De avond start om 19.30 uur en vindt plaats in Streeckgenoot, Spinbaan 21a in Doetinchem. De Meet Up is vrij toegankelijk en zowel in de zaal als online via livestream te volgen.

Meet Up Achterhoek begint om 19.30 uur bij Streeckgenoot aan de Spinbaan 21a in Doetinchem. Parkeren is gratis bij het treinstation aan de Stationsstraat in Doetinchem (dichtbij het treinstation). Dit ligt op 5 minuten lopen vanaf Streeckgenoot. Betaald parkeren is beperkt mogelijk aan de Spinbaan, overige (betaald) parkeerplekken zijn te vinden aan de C.Missetstraat en de Terborgseweg.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-10 07:10:09


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.