Mats schooldamkampioen van Winterswijk

– Als vervolg op het teamkampioenschap organiseerde de Winterswijkse Damvereniging op 18 januari ook het persoonlijk schooldamkampioenschap van Winterswijk.

Na een korte uitleg van toernooileider Wim Sonderen gingen om ’s middags elf fanatieke dammers het gevecht met elkaar aan in ‘t Hakkie. Na zes speelronden zou duidelijk worden wie de winnaar zou zijn. Het scholendamtoernooi werd gespeeld volgens het Zitsers systeem. Dit houdt in dat voorafgaand aan het toernooi afgesproken is een vooraf bepaald aantal rondes te spelen en iedere speler speelt in iedere ronde een wedstrijd (aangenomen dat er een even aantal spelers zijn). In elke ronde worden zo veel mogelijk spelers met hetzelfde aantal punten (bijvoorbeeld 1 punt voor een overwinning, ½ punt voor een remise) tegen elkaar ingedeeld, maar dezelfde spelers spelen nooit tweemaal tegen elkaar. Hierdoor worden dus in het verloop van het toernooi de sterkere spelers tegen elkaar ingedeeld, evenals de zwakkere.

Spannend was hierbij ook het spelen met de damklok. Ondanks dat niemand in de problemen kwam met de beschikbare speeltijd van 15 minuten per persoon per partij, had de klok zeker invloed op de speelsnelheid. Met kinderen van groep 5 tot groep 8 was er logischerwijs ook een verschil in damervaring te zien. Toch kreeg iedereen de mogelijkheden om van elkaar te winnen. Zichtbaar was duidelijk dat allen beter gingen dammen gedurende het toernooi.

Geen enkel in gelijkspel geëindigd

Uiteindelijk werd Mats, door al zijn wedstrijden te winnen, de toernooiwinnaar. Thomas werd knap tweede en Boaz pakte de derde plek. Plaats vier tot en met negen kwamen vlak daarachter met allen zes punten en hadden als een uitslag anders was uitgevallen ook zomaar op het podium kunnen eindigen. Daaronder plek tien en elf met dammers die iets minder geluk hadden, maar ook goede dingen lieten zien. Opvallend was dat tijdens het toernooi geen enkele partij in gelijkspel is geëindigd.

Bij de prijsuitreiking keek voorzitter Jan Elgershuizen tevreden terug op het toernooi en hoopte dat allen blijven dammen. Alle deelnemers kregen daarom ook jaar gratis lidmaatschap aangeboden van de WDV, met daarbij de mogelijkheid om deel te nemen aan persoonlijke wedstrijden die kunnen leiden tot deelname aan een NK.

Wil je ook eens kijken of dammen iets voor jou is. Neem dan contact op met Wim Sonderen via mail: wimsonderen@hotmail.com. Vanaf woensdag 25 januari kan je altijd wel een keer aansluiten bij de jeugdlessen van 18:30 tot 19:30 uur in ’t Hakkie.

Voor de volledige einduitslag van het toernooi en meer informatie, zie: www.damclubwinterswijk.nl.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-20 12:29:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.