Actie met humor voor drempelvrij Winterswijk

– Auto’s en fietsen op de stoep. Uitgedijde heggen en overhangend groen. Zo maar wat voorbeelden van waar mensen met een rollator letterlijk over struikelen. Dat geldt ook voor mensen die niet of minder goed kunnen zien. Met een grappige ansichtkaarten-actie vragen de Seniorenraad Winterswijk en team Winterswijk Drempelvrij hiervoor nu aandacht. Op de kaarten staan tips voor inwoners.

Vanuit de Seniorenraad Winterswijk kwam het idee om inwoners tips te geven voor bijvoorbeeld het parkeren van auto’s en het stallen van fietsen. Ook is er aandacht voor overhangend groen op de ansichtkaarten. “Vaak bedenken inwoners niet welk gevolg het stallen van hun fiets heeft. Als een fiets midden op de stoep staat, kan een inwoner met rollator de stoep niet gebruiken. Ook auto’s die deels op de stoep staan maken het wandelen met een rollator moeilijker. Groen dat over de stoep groeit zorgt ook voor ergernis of zelfs ongelukken. Dat komt doordat mensen erover struikelen”, legt voorzitter Hans van Lith van de Seniorenraad Winterswijk uit. ”We moeten ons bewust worden van zulke hindernissen. Dan kunnen weer samen voor zorgen dat Winterswijk toegankelijker wordt en blijft.”

Ludiek en waardering

Wethouder Wassink is het met Van Lith eens: “Alleen samen maken we Winterswijk drempelvrij. Dat begint inderdaad met bewustwording.” Hij is dan ook blij met de actie. “Het is een vriendelijke actie met een beetje humor. De kaarten leggen helder en kort uit hoe we samen onze gemeente toegankelijker maken. Om de stoepen veilig te houden moeten drie tot vier tegels vrij blijven als wandelpad. We willen zoveel mogelijk drempels wegnemen op straat en in de wijk.” Wethouder Wassink: “Als blijk van waardering zit aan de kaartjes een cadeautje vast.”

Bewustwording

Er zijn meer belangenverenigingen bezig met een toegankelijker Winterswijk. Zij doen met de gemeente Witnerswijk een oproep: ‘een Drempelvrij Winterswijk begint bij bewustwording van ons eigen gedrag, van hoe we dingen doen. Door het anders te doen neem je drempels weg. Wil jij meehelpen om Winterswijk toegankelijker te maken? Fijn! Laat het weten en stuur je naam en adres naar iedereendoetmee@winterswijk.nl. Je krijgt dan een pakje kaarten thuisgestuurd. Om uit te delen’.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-20 15:57:44


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.