Materialen gesloopte steenfabriek hergebruikt bij Bloemencorso

– Onderdelen van de gesloopte steenfabriek De Vlijt in Winterswijk krijgen een tweede leven bij het Bloemencorso in Lichtenvoorde. De stalen spanten, gordingen en dakplaten maken de bouw van vier corsohallen mogelijk.

“Het is fantastisch nieuws voor onze wagenbouwers”, aldus corsovoorzitter Thijs Kroezen. “En ik vind het ook wel een mooie gedachte dat De Vlijt als industrieel erfgoed nu bijdraagt aan de instandhouding van ons erfgoed, de Corsocultuur.”

Bij de aanbesteding van de sloop van de steenfabriek in Winterswijk is al rekening gehouden met circulair slopen. “Nog geen tien tot vijftien jaar geleden zou de bulldozer voor zo’n pand worden gezet”, zegt de Winterswijkse wethouder Gosse Visser. “Grondstoffen worden steeds schaarser en daarom is het belangrijk dat materialen worden hergebruikt.”

‘Anders niet te betalen’

De circulaire sloop van de steenfabriek leverde een grote hoeveelheid herbruikbare bouwmaterialen op. “Dit scheelt ons enorm veel in de kosten”, zegt corsobouwer Edwin Rensing. “Als we dit zelf hadden moeten bekostigen waren we drie keer zoveel kwijt geweest. Dat is voor een corsogroep niet te betalen.”

Procedure

Op dit moment loopt er nog een procedure bij de Raad van State voor de realisatie van zeven corsohallen op een locatie nabij de Boschlaan in Lichtenvoorde. Oud-voorzitter van het bloemencorso Herman ter Haar voert de gesprekken daarover met de gemeente en de buurt.

“Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen tot een goede uitvoering komen. Tot die tijd slaan we de materialen op.” Ter Haar, die ook bestuurslid is van de landelijke corsokoepel, noemt de bouw van de zeven corsohallen een uniek project.

“Een locatie voor zeven groepen zie je nergens anders in Nederland”, zegt Ter Haar. “Corsogroepen hebben het moeilijk door bouwbedrijven die stoppen door de stikstofcrisis. Ze verliezen hun bouwplek die ze daar vaak tot hun beschikking hebben. In Lichtenvoorde willen we met de bouw van de hallen de toekomst van het corso juist borgen.”

Nieuw bedrijventerrein

Op dit moment worden de laatste sloophandelingen uitgevoerd op het terrein van de voormalige steenfabriek. In de toekomst komt op deze plek een nieuw bedrijventerrein. “Als de sloop voorbij is gaan we werken aan de infrastructuur, het leggen van stroomkabels en leidingen, en daarna zal zo snel mogelijk de grond worden uitgegeven aan Winterswijkse bedrijven”, zegt Visser.

De wethouder hoopt dat voor het eind van het jaar de eerste bedrijven zich melden voor het nieuwe bedrijventerrein. In de loop van 2024 kan er dan worden gebouwd.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-07-14 05:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.