Maquettepresentatie corsosmaakmaker voor kinderen en ouders

LICHTENVOORDE – Tijdens de Zomerse Keidagen is het in cultureel centrum Den Diek een drukte van belang. Bezoekers komen de ontwerpen van het komende Lichtenvoordse bloemencorso bewonderen. Maandag is het de beurt aan de basisscholen. “Dat doen we om kinderen te motiveren. Zonder jeugd kan het corso niet blijven bestaan.”

Als het maandag 9 uur is geweest, stromen schoolklassen binnen. Chantal Dusseldorp van de Corsokids deelt A4’tjes uit waarop vragen staan voor de speurtocht. De jongste klassen krijgen in een lokaal eerst een korte uitleg over de maquettes. “Met behulp van de vragen leren we kinderen anders naar de ontwerpen kijken,” legt Chantal uit. Het doel is kinderen enthousiast te maken. “Kinderen die niet met hun ouders deze ontwerppresentatie bezoeken, proberen we op deze manier ook te bereiken. Er zijn generaties ouders die de corsocultuur doorgeven aan de volgende generatie. Anderen doen dat niet. Door deze jaarlijkse maquettepresentatie proberen we de corsocultuur toegankelijker te maken.”

Leren kijken

Chantal raakte zelf bij het corso betrokken door haar ouders. Die gingen in het plakweekend corsogroepen helpen, en de kinderen gingen mee, vertelt ze. “We werden gewoon meegesleept,” zegt ze met een brede lach. Heel anders was dat voor huidig voorzitter Thijs Kroezen. “Die heeft het zelf moeten ontdekken en belandde in een corsofamilie. We zijn gewend geraakt aan het feit dat corsobouwers de deuren open hebben staan voor mensen die willen helpen. Elke dag is er vanaf nu een open dag met de bedoeling samen iets moois neer te zetten.” In totaal zullen maandag 8 juli 575 kinderen de ontwerppresentatie van het corso bezoeken.

Eerst goed kijken en dan de vraag over de corsowagen beantwoorden. – Foto: Eveline Zuurbier

Ontwerpers zien

Heleen Rooks van de regiegroep ontwerpers van het corso neemt deel aan de organisatie van de maquettepresentatie. Ook Heleen raakte bij het corso betrokken door haar ouders. Die hielpen bij carnavalsvereniging De Keienslöppers, die jaren geleden ook met een corsowagen in de optocht meedeed. Heleen raakte meer bij het corso betrokken toen het bestuur haar vroeg om jurylid te worden. Daarna heeft ze de corso-organisatie nooit meer verlaten. “Het doel van de regiegroep is dat jonge ontwerpers gezien worden. We hebben tijdens het vorige corso gemerkt dat ze er in één keer zijn,” duidt Heleen op de winnaar Geschud(t). De corsogroep won het bloemencorso 2023 met een nog onbekende ontwerpster. “Een ontwerp maken is één ding, daarna komt er organisatorisch veel op ze af.”

Reikhalzend uitkijken door goed optochtvolgorde

Heleen beoordeelt de maquettes ook voor de optochtvolgorde. “Het belangrijkste is dat de optocht van begin tot eind toeschouwers blijft boeien. Ze moeten reikhalzend blijven uitkijken naar de volgende wagen,” legt ze het belang uit van een algehele presentatie van het evenement. “We kijken voor een goede volgorde naar thematiek en het aanzicht van een corsowagen. ‘Goudhaantje’, een rennend ‘haantje de voorste’ van Geschud(t), rijdt na de wagentjes van de Corsokids als eerste grote wagen voorop. “De roze vogeltjes op een tak (red. ‘Verdrukking’ van 6Kamp) is een tussenwagen vanwege het zijaanzicht en heeft een middenplaats gekregen. De trein met wagons van Kwintet (red. titel ‘Ontspoord’) is een robuuste wagen. Vanwege de impact is dit een wagen om naar uit te kijken, en dus is dit de laatste van de 18 corsowagens die op zondag 8 september langs zal trekken.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-07-08T17:21:02+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.