Maandelijkse inloopmorgen maakt Hakkelerkamp-Oost weer levendige wijk

– Toen de laatste winkel in de Oost-Hakkelerkamp verdween, was dat voor een aantal buurtmensen de druppel om in de wijk wat te doen met de leefbaarheid. Een groepje wijkbewoners is begonnen met zich te organiseren en vlak voor de zomer was er een inloopmorgen. In een ingericht wijkcentrum bij de Molukse kerk worden maandelijks stappen gezet om Hakkelerkamp weer levendiger te maken.

“De wijk had te maken met onveilige verkeerssituaties, met achterstand in onderhoud en bij inwoners heerste een gevoel van onveiligheid. Op de parkeerplaats bij de leegstaande supermarkt was er drugsoverlast”, vertellen Suzie Dekker en Non Singadji wanneer als ze praten over de ontmoetingsmorgen waarvoor de deuren na de vakantie weer opengaan. Beiden maken deel uit van de werkgroep ‘Samen Senang’, wat betekent ‘je prettig en gelukkig voelen op je eigen plekje in de wijk. Een aantal mensen uit de wijk is eind vorig jaar met het bestuur van de Molukse kerk aan de Pijnboomstraat in de wijk rond de tafel gegaan. Zij trekken gezamenlijk om wonen in de wijk weer aangenamer te maken. De kerk stelt de ruimte open en dit heeft sindsdien geleid tot de oprichting van ‘Samen Senang’. Een groep van zeven personen. “Op twee personen na wonen we allemaal in de wijk Hakkelerkamp.”

Dat er iets moet gebeuren in de wijk staat voor Suzie en Non vast. “We voelen ons achtergesteld, het gaat allemaal niet eerlijk als het om aandacht en onderhoud van de wijk gaat. We zijn in gesprek met de gemeente. Dat is onder meer voortgekomen door bij elkaar te komen.”

“Er was geen ontmoetingsplek, de pinautomaat en geen winkel meer”, zegt Suzie. “Voor de coronamaatregelen hebben wij buurtbewoners uitgenodigd om ideeën te delen. De opkomst was groot. Toen bleek dat er grote behoefte was aan een plek voor ontmoeting en voor een gezellig samenzijn. Die bestond niet meer sinds de supermarkt voorgoed de deuren dichtdeed.” In die winkel zagen mensen elkaar.

‘De volgende stap is dat vanuit die ontmoetingen initiatieven ontstaan die goed zijn voor de wijk’

Bij de Molukse kerk kwam een ruimte beschikbaar. Van hieruit is de werkgroep verder aan de slag gegaan. Suzie: “De bedoeling is dat meer mensen mee gaan doen zodat ze zich meer betrokken gaan voelen bij de wijk. Een volgende stap is trainingen en cursussen organiseren en dat vanuit die ontmoetingen initiatieven ontstaan die goed zijn voor de wijk.” Met de maandelijks terugkerende ontmoetingsochtend wil ‘Samen Senang’ zoveel mogelijk mensen in de wijk bereiken. “We willen wat betekenen voor mensen uit alle culturen en van alle leeftijden. Iedereen uit de Hakkelerkamp is welkom.”

Inloopochtend op 9 september

Op vrijdag 9 september staan de deuren van aan de Pijnboomstraat open voor de inloopochtend. Werkgroep Samen Senang nodigt de bewoners van de Hakkelerkamp-Oost uit voor een lekker kopje koffie of thee met uiteraard wat lekkers erbij voor een gezellige morgen met elkaar. De ontmoetingsmorgen is van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-08 09:03:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.