De aardappel als kunst, de aardappel als sociaal cultuurproject tijdens Biltstar-festival

– De aardappel is van ons allemaal, oud en vertrouwd en tegelijkertijd van deze tijd’. Kunstenaar Ronald Mullié uit ’t Woold en Leander Grooten van het pioniersinititatief Klimop in Winterswijk, hebben er een heel aardappelfestival gebouwd om aardappelras Biltstar. Op zondagmiddag 11 september gaat het plaatsvinden aan de Noteboomstraat 20 waar achter het centrum Klimop een buurtmoestuin is. Daar zorgt de aardappel voor verbinding tussen kunst en de mens. Onze kookkunst is het bekendste.

“Biltstar verheft het aardse tot kunst en brengt de ‘hogere kunst’ tot het aardse door middel van de aardappel”, aldus Mullié. Het Biltstar aardappelfestival is zondagmiddag een plek voor iedereen om eraan deel te nemen. Het draait de hele middag om de aardappel: sport en spel, kunst, muziek, eten, lol maken en leren. Er zijn muziekkunstenaars als Henk Tetelepta uit Winterswijk en Dominica Eyckmans uit België. De schone kunsten worden gecombineerd met elkaar ontmoeten, samen eten en spelen.

De muziekkunstenaars Henk Tetelepta uit Winterswijk en Dominca Eckmans uit België – Foto: PR Facebook Klimop

Kinderen kunnen deelnemen aan de Potato Games met een aardappelkistjesrace en er is een schilwedstrijd. Jeugdige bezoekers mogen patat maken of stempels maken van aardappels en daarmee kunstwerken maken. Met verf en de Biltstar maak je mooie dingen en leer je hoe je een lamp laat branden met een aardappel. Voor volwassenen is er een kookworkshop en een kunstvertelling op het Biltstar Stage in de moestuin. En uiteraard worden er aardappels in alle soorten en maten gegeten.

Aardappelkistenrace, schilwedstrijd, patat maken en kunstvertelling in de moestuin

Over de aardappel zeggen de initiatiefnemers: “De aardappel staat de zondagmiddag in Winterswijk centraal. Het gewas kent iedereen al eeuwenlang uit de kookpan, de oven of de frituur. En in de meeste keukens wordt het minimaal wekelijks een aantal keren in de gerechten verwerkt.” Volgens de organisatie heeft de aardappel al vanaf de Tachtigjarige Oorlog -hetzij eerst in varkensvoer- bijgedragen aan de Nederlandse (eet)cultuur. Daarmee is dit festival onderdeel van de culturele jaaragenda rondom 1572, de geboorte van Nederland.

Als afsluiting heeft de organisatie een verrassing in petto. Elk huishouden krijgt een kunstwerk mee van de hand van Mullié. Het festival begint om 13.30 uur en duurt tot 18.00 uur. De entree is gratis.

Biltstar is eerder uitgevoerd in het Guido Gezellemuseum in Brugge (België).

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-08 16:54:09


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.