Lochem viert Pride met Trots In De Achterhoek

LOCHEM – De gemeente Lochem viert dit jaar in juni voor het eerst de Pride-maand. Met het evenement Trots In De Achterhoek nemen ze een voorbeeld aan andere Achterhoekse gemeenten, waar eerder al een Pride georganiseerd werd.

Jesse Sprikkelman in gesprek met Renate Wijenberg van de gemeente Lochem. Tekst gaat verder onder de audio.

Trots In De Achterhoek is ontstaan vanuit de Achterhoek Pride. Zij begonnen in 2022 met het organiseren van de evenementen. Waarom ook Lochem nu meedoet? “Als je kijkt naar de discriminatiecijfers dan zie je dat alleen al in Oost-Nederland meer dan 3000 meldingen van discriminatie zijn gedaan vorig jaar. Dat zijn heel veel meldingen. En daar willen we graag wat aan doen”, vertelt Renate Weijenberg van de gemeente Lochem.

De hele maand

“We willen mensen uitnodigen het gesprek met elkaar aan te gaan. In plaats van te oordelen een vraag te stellen. Dat zou zo mooi zijn. Dat willen we met Trots In De Achterhoek willen bereiken.” Trots In De Achterhoek is de hele maand juni. “We willen iedere week iets organiseren. Vanaf 7 juni is de buitenexpositie Oud Roze bijvoorbeeld te bewonderen. Het gaat over de eerste generatie LHBTIQ+-ers.”

Het evenement heeft dus bewust geen Pride in de naam. “We willen namelijk aansluiten bij de brede doelgroep. Wij trekken het breder door aandacht te besteden aan mensen die op een andere manier gediscrimineerd of achtergesteld worden. Denk daarbij aan mensen met een beperking, met een religie of mensen met een andere huidskleur.” Pride is natuurlijk een allesomvattende term, die wereldwijd bekend is. Maar toch heeft de werkgroep besloten om de naam te veranderen. “De meeste mensen kennen het van de Canal Pride in Amsterdam. Als je die associatie hebt is het moeilijk om het beeld te vereenvoudigen naar het inzetten op de andere doelgroepen.”

Geen festival

Tijdens de eerste editie van de Zutphen Pride – in buurgemeente Zutphen – viel het vorig jaar op dat jongere bezoekers helemaal zichzelf konden zijn. Omdat ze voor het eerst met gelijkgestemden een drankje konden drinken. Komt er ook zoiets in Lochem? “Wij hebben er niet voor gekozen om een feest te organiseren. Maar wat niet is kan nog komen. We hebben ook alles afgestemd met de negen andere gemeenten die meedoen aan de Achterhoek Pride. Velen gaan echt voor het festival-idee. Wij houden het wat kleiner.”

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2024-05-24T18:00:00+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.