Lichtjesfestijn Bredevoort terug van weggeweest: ‘Je komt wilde dieren tegen’

– Na twee jaren van corona is het lichtjesfestival Bredevoort Schittert terug. Komend weekend wordt in het centrum van het Achterhoekse vestingstadje een ‘reis om de wereld gemaakt’. Dat gebeurt met duizenden lichtjes en grote bouwwerken.

“Het Vestingspark wordt ontzettend mooi uitgelicht met verschillende bouwwerken en door verschillende lampen”, zegt voorzitter Tjitske Woordes van Bredevoort Schittert. “Hierdoor komt de natuur van het Vestingpark nog mooier tot zijn recht.”

Bekijk hier een voorproefje op Bredevoort Schittert

Het park en de straten van Bredevoort zijn ingedeeld in verschillende werelddelen. De bouwwerken zijn aangepast op het desbetreffende werelddeel. “Bezoekers zien bijvoorbeeld een groot Colosseum van 22 meter hoog. Maar ook de Eiffeltoren, de Golden Gate Bridge en de sfeer van Azië”, legt Woordes uit.

‘Jungle in Bredevoort’

Bouwgroep Sprookjesgilde neemt de bezoekers mee naar de jungle van Zuid-Amerika. “Mensen gaan wilde dieren tegenkomen. Aan het begin ook kleurrijke flamingo’s”, zegt Bart te Selle van de bouwgroep. “Als je wat verder doorloopt, kom je ook een neergestort vliegtuig tegen.”

De bouwgroep is al maanden bezig met de lichttaferelen. “In mei beginnen we te bouwen”, zegt Te Selle. “Als het wat mooier weer wordt kunnen we ook buiten bouwen. Dat doen we twee avonden in de week en dat wordt richting Bredevoort Schittert nog intensiever.”

‘Nog niet een geoliede machine’

Woordes merkt dat de opbouw van het evenement dit jaar niet vanzelf ging. “Sommige bouwgroepen waren meteen weer enthousiast en kwamen in actie. Terwijl andere bouwgroepen meer moesten werken om iedereen er weer bij te krijgen. Dan zie je dat het nog niet de geoliede machine is die het was”, aldus Woordes. Toch is de nieuwe voorzitter tevreden over het resultaat.

Bredevoort Schittert komt voort uit de vroegere gondelvaart, waarbij de bouwwerken door de gracht varen. De huidige opzet van het evenement kent volgens de bouwgroepen veel voordelen. “Je hebt meer interactie met de mensen over wat je hebt gebouwd en gemaakt”, zegt Te Selle. “Iedereen vindt het leuk en dat bevalt ons heel goed.”

De organisatie wil het evenement de komende jaren op deze manier voortzetten. “Daarbij hebben we wel de hulp van heel Bredevoort nodig, want zonder hen kunnen we dit niet neerzetten”, zegt Woordes.

Lichtjes, muziek en vuurwerk

Bezoekers zijn op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 19.00 uur welkom. De lichtjes en de lichttaferelen gaan aan en sprankelen tot 22.30 uur.

Om 21.30 uur wordt er elke avond een feestelijk vuurwerk afgestoken bij de Kruittorenstraat. Om 22.00 uur sluit Bredevoort Schittert de avond af met muziek en drankjes op het plein ’t Zand.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-09-23 15:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.