Bewoners Antoniushove verhuizen terug naar nieuwe Antoniushove en Rapenburgerhof

– Na een open dag eind augustus bij Antoniushove in Lichtenvoorde waarbij iedereen een kijkje kon nemen in het nieuwe verzorgings- en verpleeghuis, zijn de dagen aangebroken voor de grote verhuizing. De eerste bewoners verhuisden deze week terug naar het nieuwgebouwde Antoniushove en Rapenburgerhof in het centrum van Lichtenvoorde. Dit gebeurde in fases. Op maandag, dinsdag en woensdag verhuisden de bejaarden uit het tijdelijk opgetrokken Antoniushove in wijk Flierbeek. De komende week verhuizen de cliënten van Patronaatshof naar het nieuwe zorggebouw.

In totaal verhuizen er 106 mensen, verdeeld over vijf dagen. Iedereen wordt op de verhuisdag al vroeg gereed gemaakt voor vertrek. De mensen krijgen een broodmaaltijd en worden rond 8 uur opgehaald om naar HRZ ’t Zwaantje te gaan. Ook de mensen van de dagzorg worden daar ontvangen. Rond 18.00 uur gaan die mensen weer naar huis en betreden de bewoners hun nieuwe woning. Ondertussen heeft een familielid het appartement ingericht met de spullen die ‘s morgens zijn gebracht door een verhuisbedrijf. Die eigen spulletjes, maar ook de medewerkers die mee verhuizen, maken het weer vertrouwd.

Nieuwe kijk op (verpleeg)zorg

“Van plan tot sleuteloverdracht zit tien jaar tussen”, zegt Ingrid Wolbert, directeur-bestuurder van zorgorganisatie Careaz. Wolbert volgde in november 2021 Lidy Vennegoor op die volgens Wolbert een andere eigentijdse benadering van zorg en toekomstbestendige gebouwen heeft neergezet. “Ik vind het een heel mooie ontwikkeling voor de verpleegzorg.”

Careaz heeft met de ontwikkeling van het nieuwbouwcomplex bewust gekeken naar dit nieuwe inzicht over hoe zorg kan worden ingericht. Elk appartement heeft een slaapkamer en een eigen badkamer, een deurbel en een eigen meterkast. “Van oudsher zijn zorg- en verpleeghuizen ingericht als ziekenhuizen. Je komt hier en de zorg is er. Zo laat dit en zo laat doen we dat. Nu wonen de mensen in dit gebouw en leiden hun eigen leefwijze met zoveel mogelijk hun eigen gewoontes. Wanneer zorgondersteuning nodig is dan betrekken bewoners en hun mantelzorgers de zorgmedewerkers. Dat was andersom. Eerder zeiden we: ‘we betrekken de familie, mantelzorgers zoveel mogelijk’ en waren er intakegesprekken die gingen over de aandoening. Nu houden we kennismakingsgesprekken en de familie betrekt de zorg. De mens staat centraal, niet de aandoening.”

Leefcirkels

Careaz werkt met zogenaamde ‘leefcirkels’. Dit is domotica, een stukje technisch vernuft dat voor mensen met dementie de bewegingsruimte op maat inregelt naar het leven met de gewoontes die ze gewend waren. Het ziet er uit als een slim digitaal horloge om de pols van de cliënt en een zogeheten ’tag’ bepaalt de persoonlijke leefruimte. Waar voorheen de deuren dichtzaten voor deze bewoners, zijn deuren doorgankelijk, eventueel ook naar buiten. Careaz heeft de nodige ervaringen hiervoor opgedaan in J.W. Andriessen (ook een huis van Careaz) in Borculo. Daar was een man die gewend was elke dag een ommetje te maken. Moet je deze vrijheid dan afnemen door hem achter gesloten deuren te houden? In zijn herinnering kan hij dat nog gemakkelijk zelf. Vaardigheden die mensen zelf nog kunnen, laten de leefcirkels zoveel mogelijk in stand, zo is de uitleg.

De ouderen van nu zijn digitaal vaardiger, zijn assertiever en langer actief

Het huis is op de toekomst gericht. In de zorgsector volgen de veranderingen zich snel op. Door de vergrijzing, bezuiniging, hoog oplopende kosten, financiering van de zorg en een sluipend tekort aan zorgmedewerkers en verpleegkundigen ga je mee met veranderingen. Die leiden naar nieuwe ontwikkelingen in de sector, verhaalt Ingrid Wolbert. “Careaz levert zorg en we spreken af hoe we dat gaan doen. We houden rekening met de ontwikkelingen van deze tijd. De ‘nieuwe’ ouderen van nu zijn digitaal vaardiger, zijn assertiever en langer actief in de maatschappij. Alleen al daardoor krijg je de verandering. Het nieuwe Antoniushove en Rapenburgerhof zijn daarop ingericht en ook onze nieuwe kijk op de zorg. Vandaar in elk appartement een meterkast en een deurbel. Je belt aan om naar binnen te gaan.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-23 08:31:46


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.