Ouderen halen met oud-Graafschapspelers voetbalherinneringen op

– Er wordt gelachen en er worden alsmaar groter wordende voetbalverhalen verteld. De trots gloort vrijdag voor de Achterhoekse voetbalclub De Graafschap in alle hoeken van de BMV in Mariënvelde. In de week van Wereld Alzheimer Dag waren daar oud-spelers van De Graafschap om samen met ouderen voetbalherinneringen op te halen.

Enkelen van de kring aan bezoekers hebben dementie. Er zijn mantelzorgers of familieleden meegekomen naar de ochtend in het Mariënveldse sport- en cultuurhuis. De ouderen ontmoeten elkaar waar ze onder leiding van vrijwilligers van de BMV en de zorgcorporatie in Mariënvelde om met de hulp van oud-spelers herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van De Graafschap. Het initiatief voor deze speciale ontmoetingsmorgen ligt bij Alzheimer Oost Gelderland. Zij heeft de mensen achter het Graafschap-project ‘Veur Altied’ benaderd. De Graafschap wil met dit project naast voetballen in de eerste divisie een positieve, verbindende rol wil spelen in de Achterhoek. Onder het mom van geen één Achterhoeker aan de zijlijn, gaat De Graafschap ‘Samen op pad’ met Alzheimer Nederland. ‘Samen op pad’ is het gekozen thema van de Wereld Alzheimer Dag 2022.

De voetbalochtend in de Mariënveldse BMV in het kader van Wereld Alzheimer Dag. – Foto: Eveline Zuurbier

Freek Jansen, voorzitter van Alzheimer Oost Gelderland: “Het is een mooie activiteit om er samen van te genieten en het is ook een manier om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie.” De Graafschap is er ‘veur altied’ en profileert zich behalve in dat sport verbindt, ook als een maatschappelijke verbinder in de regio. Alzheimer Oost Gelderland en De Graafschap hebben elkaar gevonden en dit geeft aanleiding voor verdere verbinding in de regio. “Alzheimer Oost Gelderland zou graag op het shirt van de spelers willen staan. We werken met de club samen voor een dementievriendelijk stadion. De opleiding voor stuarts heeft daar aandacht voor.”

De nummer 4

Op de tafels in de BMV liggen fotoboeken, teamfoto’s van De Graafschap en fotokaarten met handtekeningen. Bij elke tafel is een oud-speler aangeschoven die vertelt over de foto’s. Voorstopper Theo van Londen met nummer 4 heeft zijn voetbaltenue meegenomen en een vaantje van ‘toen’ in 1973 De Graafschap voor het eerst promoveerde naar de eredivisie. Hij laat zijn trainingsjack zien met het merkje van Quick op de borst. “Dat jack komt uit Hengelo (Gld). Daar is het gemaakt”, reageert een deelnemer met een trotse lach.

“Voor deze mensen blijft De Graafschap altijd bestaan

Andere oud-spelers houden die morgen een kwis. De bruin-witte voetbal uit het verleden, de ‘Keukenkampioen-trofee voor de eerste divisiewinnaar, de blauw-witte kleuren die bij de vragen worden getoond ,zorgen voor nog meer herinneringen en nieuwe voetbalverhalen. André van der Leij speelde onder andere samen met Guus Hiddink bij De Graafschap: “Voor deze mensen blijft De Graafschap altijd bestaan. Vooral die onverwachte opmerkingen zijn om van te genieten.”

De zorgcoporatie in Mariënvelde

Fleur Wieggers is zorgcoördinator van de zorgcorporatie in het dorp en spreekt van een gezellige morgen voor Mariënveldse inwoners. De lijntjes waren kort om de morgen met De Graafschap voor Wereld Alzheimer Dag te organiseren in de BMV. Freek Jansen komt uit Mariuenvelde. Hij was de drijvende kracht achter de opzet van de brede maatschappelijke voorziening ‘de BMV’ in Mariënvelde waar de zorgcorporatie dankbaar gebruik maakt van onder andere de sportkantine en de huiskamer. “Dit is wat we willen bereiken tijdens een dag- en tijdbesteding of een ontmoetingsmorgen of samen koken die we vanuit de Wmo voor oudere mensen organiseren. Dit doet mensen plezier.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-23 20:07:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.