Lichtenvoorde gaat tijdelijk statushouders huisvesten

– De gemeente Oost Gelre gaat aan de Kievitstraat in Lichtenvoorde statushouders tijdelijk huisvesten. Het gebouw werd de afgelopen periode gebruikt als tijdelijke huisvesting van woonzorglocatie Antoniushove. Deze bewoners gaan binnenkort naar de nieuwe woonzorglocatie, waardoor het gebouw tot zeker 1 september 2023 beschikbaar is voor huisvesting.

“De druk op de vluchtelingenopvang is erg groot”, zegt burgemeester Annete Bronsvoort. “Alle gemeente voelen die druk en denken na over hoe ze daaraan een bijdrage kunnen leveren. Het college van Oost Gelre doet dat ook en ziet hiervoor, bovenop wat we op dit moment al doen, tijdelijke mogelijkheden aan de Kievitstraat in Lichtenvoorde.

Verplichting van 56 statushouders

Oost Gelre heeft dit jaar de verplichting om 56 statushouders te huisvesten. Statushouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen voor maximaal 5 jaar en mogen in Nederland wonen, werken en naar school. Statushouders krijgen begeleiding vanuit de gemeente, onder andere als het gaat om inburgering.

“We hebben met Careaz gesproken over de tijdelijke leegstand van het gebouw aan de Kievitstraat”, zegt Bronsvoort. “De huidige bewoners verhuizen namelijk op korte termijn naar de nieuwe woonzorglocaties Antoniushove en Rapenburgerhof in het centrum van Lichtenvoorde.” Het is de bedoeling dat de statushouders zo snel mogelijk doorstromen naar een reguliere woning.

Binnenkort informatieavond

Omwonenden van de locatie aan de Kievitstraat zijn via een brief op de hoogte gebracht van de tijdelijke huisvesting. Binnenkort wordt er een besloten informatieavond georganiseerd, waar de gemeente de omwonenden gaat informeren over de actuele stand van zaken en waar vragen worden beantwoord.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-09-09 16:32:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.