Liander doet grootste investering ooit in Gelders stroomnet

Liander investeert de komende drie jaar 1,2 miljard euro in onze provincie. Dat is volgens de netbeheerder hard nodig, want we koken, rijden en verwarmen steeds vaker elektrisch. Dat is op zich goed nieuws voor de energietransitie, maar toch is deze smak geld hard nodig, want niet iedereen kan nu worden voorzien van stroom. Ook de klimaatdoelen liggen nog ver buiten bereik.

Ondernemers in Gelderland moeten jarenlang wachten op een nieuwe aansluiting voor hun elektriciteit, zegt de netbeheerder. Het landelijke hoogspanningsnet van TenneT heeft haar grenzen bereikt. Daardoor kunnen bedrijven en instellingen in de provincie niet starten of uitbreiden, of krijgen ze hun duurzaam opgewekte stroom niet terug geleverd.

Miljarden investeren

Liander presenteerde woensdag haar ‘meest ambitieuze investeringsplan’ ooit. Dat houdt in: samen met TenneT zet het bedrijf in op uitbreiding in de komende drie jaar. Daarvoor investeert Liander het hoogste bedrag ooit: 1,2 miljard euro voor Gelderland. En dat gaan we ook merken op straat. In zeker één op de drie straten gaat de boel open voor de verbouwing van het energienet.

Energie besparen belangrijk

De netbeheerder belooft ‘alles op alles’ te zetten om het energienet klaar te maken voor een duurzame toekomst. Desondanks zal Liander de huidige klimaatdoelen niet halen. Daarvoor moet het bedrijf zeker 25 procent méér werkzaamheden uitvoeren de komende tien jaar.

Want volgens Liander is de energietransitie veel meer dan ‘kolencentrales uit, windmolens aan’. Ook alleen extra bouwen is niet de oplossing. Liander pleit voor flexibel energieverbruik en het besparen van energie. Ook moet de uitvoering van de huidige plannen worden versneld. Daarvoor gaan ze nauw samenwerken met netbeheerders, aannemers en overheden onder de naam ‘NuGelre’.

Geschreven door Eef van Bommel, Omroep Gelderland op 2023-11-01 16:59:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.