Achterhoekse Jostiband huilt na mislukte zoektocht naar dirigent

– Na dertig jaar valt het doek voor de Rainbowband uit Lichtenvoorde. Het orkest, dat bestaat uit leden met een verstandelijke beperking, probeert al twee jaar een nieuwe dirigent te vinden. Tot nu toe heeft zich daar geen geschikte kandidaat voor gemeld.

“We zijn al jaren bezig met het zoeken naar een vervanger”, zegt Tonnie Weikamp, die de Rainbowband al dertig jaar muzikaal begeleidt. “Lichamelijk gaat het gewoon niet meer. Ik ben nu 75 jaar en vind dat een mooie leeftijd om er een punt achter te zetten.”

Op de achtergrond is Weikamp al twee jaar bezig met het zoeken naar een opvolger voor de band, die ook bekendstaat als ‘de Achterhoekse jostiband’. “Ik dacht: misschien lukt het nog wel. Daarom stelt ik mijn beslissing om te stoppen al een tijdje uit.” Weikamp heeft het de afgelopen dertig jaar gratis gedaan. “Een financiële vergoeding voor een nieuwe dirigent is lastig met de beperkte middelen die we hebben.”

‘Het was echt huilen’

Afgelopen maandag werd het besluit om te stoppen gedeeld met de leden van de Rainbowband. “Het was echt huilen”, vertelt Weikamp. “Iedereen was heel emotioneel. Je probeert het ze op zo’n zacht mogelijke manier te vertellen, maar het deed heel zeer.”

Daar komt bij dat de band nog steeds geen vaste repetitieruimte heeft gevonden. “We zitten nu in een voormalige dierenwinkel naast de protestantse kerk in Lichtenvoorde”, zegt Weikamp. “Daar hadden we in januari ook weer uit gemoeten.”

Kijk hier naar een eerdere reportage daarover:

Afscheid met kerstconcert

Met twee kerstconcerten in de Lichtenvoordse Johanneskerk wil de Rainbowband op 18 en 19 december afscheid nemen van het publiek. “Ik ben dertig jaar geleden bij de sociale dienst Hameland begonnen met een kerstviering voor mensen met een beperking”, zegt Weikamp. “Toen is min of meer ook de Rainbowband ontstaan. Het bleek zo leuk te zijn, dat we verder zijn gegaan.”

Daarom wil Weikamp nu ook besluiten met een kerstconcert. “Voor mij is de cirkel dan rond. We verwachten veel belangstelling en daarom hebben we er ook twee avonden voor uitgetrokken. De kaartverkoop begint naar verwachting eind deze maand.”

Aantal leden stoppen ook

Hoop dat er in de tussentijd toch nog een dirigent wordt gevonden, heeft Weikamp bijna niet meer. “Een aantal leden heeft ook aangegeven te stoppen als ik stop. Dit zijn ook nog eens leden die zorgen voor de melodielijn in de band.”

Een echt alternatief voor leden om in de buurt muziek te maken is er helaas niet. “Er is wel een koor in Lichtenvoorde, Zo gek nog niet, waarin mensen met een beperking zingen”, weet Weikamp. “Misschien willen zij daar ook wel muzikanten aan toevoegen.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-11-01 14:51:22


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.