Film ‘Sonny Boy’ met inleiding door familielid hoofdpersoon

– Op dinsdag 14 november, om 19.30 uur, vertoont de Bibliotheek Oost-Achterhoek in Neede, in het kader van ‘Heel Nederland Leest’, de film ‘Sonny Boy’. Bijzonder is dat de film wordt ingeleid door Max Nods, de zoon van Waldy Nods (Sonny Boy) en kleinzoon van Waldemar Nods.

Kaarten zijn te reserveren via deze site. Kaarten zijn te koop via de website van de bibliotheek of in de vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. Leden betalen 5 euro en voor niet-leden is de toegangsprijs 6 euro.

Heel Nederland Leest

Heel Nederland Leest staat dit jaar in het teken van het boek ‘Sonny Boy’, geschreven door Annejet van der Zijl. Het boek wordt in de maand november door de Bibliotheek Oost-Achterhoek cadeau gedaan aan alle bezoekers van de bibliotheekvestigingen, zo lang de voorraad strekt.

Film Sonny Boy

In 2011 werd deze bestseller verfilmd door Maria Peters, met in de hoofdrollen Ricky Koole, Sergio Hasselbaink en Marcel Hensema. De muziek voor deze film is van de hand van Henny Vrienten.

In 1928 komt de 20-jarige Surinamer Waldemar in Nederland studeren. Zijn donkere huidskleur geeft bekijks en discriminatie. Hij gaat in Den Haag op kamers wonen bij Rika. Zij woont alleen sinds zij is gescheiden van haar strenggelovige man Willem, omdat Willem vreemd gaat met de huishoudster Jans. Ze heeft haar vier kinderen (Wim, Jan, Bertha en Henk) meegenomen.

Waldemar en de 17 jaar oudere Rika beginnen een relatie en Rika wordt zwanger. Ze vertelt niets aan Waldemar en gaat naar een vrouw toe voor een illegale abortus, maar bedenkt zich. Wanneer ze vier maanden zwanger is, vertelt ze dat aan Waldemar. Deze is boos dat ze hem al die tijd niets verteld heeft, en vertrekt. Wim en Jan lopen weg, naar Willem. Waldemar komt weer terug. Willem komt bij Rika langs om te vertellen dat hem een baan in Nederlands-Indië is aangeboden, en stelt haar voor om mee te gaan. Hij zal dan de baby accepteren als zijn eigen kind. Hij verandert van gedachte als blijkt dat de vader een donkere huidskleur heeft. Ook eist hij via de rechter Bertha en Henk op, met succes. Hij weigert een scheiding, zodat Rika niet kan hertrouwen met Waldemar.

Het kind is een jongen, ze noemen hem Waldy, met als bijnaam Sonny Boy. Vanwege Rika’s buitenechtelijke relatie, en dan ook nog met een donkere Surinamer, zet de huisbaas de jonge familie het huis uit.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-02 08:51:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.