Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in de wasmachine, maar wel overdag

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in de wasmachine, maar wel overdag

CULEMBORG – Netbeheerder Liander roept consumenten op anders om te gaan met hun stroomverbruik. Niet ’s nachts groot stroomverbruikers aanzetten, maar juist overdag als er veel stroom van zonnepanelen beschikbaar is. Zo kan voorkomen worden dat het netwerk overbelast raakt.

“We zien dat zonnepanelen juist overdag veel stroom opwekken en dat is ook het juiste moment om de stroom te verbruiken. Dus zet overdag je vaatwasser en wasmachine aan en laad dan je auto op. Daarmee voorkom je dat je de opgewekte stroom niet terug kan leveren op het net en gaat de minste stroom verloren”, vertelt woordvoerder Ceriel Thissen van Liander.

Te veel stroom

De laatste jaren zijn er in Gelderland veel zonnepanelen bijgekomen. Alleen al in het afgelopen half jaar was er een toename van 16 procent. Dat betekent dat er bij zonnig weer overdag veel stroom beschikbaar is, soms te veel.

Als te veel zonnestroom beschikbaar is, kan dat het stroomnet niet meer op. Dan schakelen de omvormers in de meterkast zichzelf uit. Liander kreeg het eerste half jaar van 2023 drie keer meer van zulke meldingen van klanten binnen dan in dezelfde periode van 2022. Als een omvormer zichzelf uitschakelt, gaat veel duurzaam opgewekte stroom verloren.

“Je kan het vergelijken met de snelweg waar filevorming ontstaat, op een gegeven moment lukt het niet meer en schakelen de zonnepanelen zich even uit en dan krijg je geen vergoeding meer, want je levert op dat moment niks meer terug.”

Nieuwe gewoonte aanleren

Overdag de grote stroomverbruikers aanzetten druist bij veel consumenten tegen de oude gewoonte in dat juist in de avond of ’s nachts te doen, omdat stroom dan goedkoper is. De oproep van Liander is voor mensen mét, maar vooral ook voor mensen zonder zonnepanelen. Die profiteren niet van zonnestroom, maar kunnen door het gedrag te veranderen helpen bij het voorkomen van storingen.

Als mensen overdag niet thuis zijn om de wasmachine of droger aan te zetten, kunnen ze gebruikmaken van een timer op de machine. De meeste moderne machines hebben de mogelijkheid van een ‘vertraagde start’.

Meer Regio-nieuws

Geschreven door SRC op 2023-08-02 20:50:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.