Corsoteam van Speeltuin De Vrees geeft ‘kids’ de ruimte

– Corsoteam Speeltuin De Vrees komt dit jaar met een B-wagen en een C-wagen voor de dag in het Winterswijkse bloemencorso. Met de titels ‘Cobra’, ‘Moffel en Piertje’ -een slang, een mol en een regenworm- wil de corsogroep de aandacht trekken in de aanstaande optocht dat op vrijdag 25 augustus en zaterdag 26 augustus vanaf 10.00 uur door de straten rond het Winterswijkse centrum trekt. Met een tweede wagen wil De Vrees honderd procent de ruimte geven aan kinderen. “Zodra je kinderen los laat gaan, worden ze gedreven in het bouwen van een corsowagentje”, zegt David Braam van de corsogroep.

“De Vereeniging Volksfeest en Bloemencorso roept al jaren om kinderen in het corso de ruimte te geven. En dat heeft De Vrees gemeend te doen met een C-kidswagen. Sinds 2016 hebben we een kidsgroep. Wanneer je kinderen laat doen wat ze graag willen doen dan geeft dat toekomst voor de bouw van grotere wagens in het corso”, zei Braam in het radioprogramma van 1Achterhoek Actueel.

Actueel thema is voedselverspilling

De kinderen, ‘corsokids’ geheten in kringen van bloemencorso’s in het land, maken ‘Moffel en Piertje’, naar het bekende televisieprogramma. De wagen gaat over voedselverspilling. Een hoeveelheid voedselafval uit een omgevallen container ligt over een molshoop. Er is genoeg voedsel te eten voor Moffel en Piertje! “De kinderen vragen aandacht voor voedselverspilling, het is een heel actueel thema dat aanspreekt”, vertelt David Braam over het idee achter het onderwerp.

Corsoteam De Vrees is in 2004 ontstaan uit een jubileum van de speeltuinvereniging. Het team deed toen mee met een C-wagen, later werden de wagens groter en sindsdien is De Vrees in het Winterswijkse bloemencorso te zien met een B-wagen. “We zijn een kleine groep. Een B-wagen is slag kleiner dan de A-wagens. Voor ons is dat behapbaar om te doen.

Corsowagen ‘Cobra’ in wording. – Foto: FB Ver. Volksfeest & Bloemencorso

Een jaar voor idee naar corsowagen

De ideeën voor een volgende wagen ontstaan al tijdens het volksfeest als het corso net afgelopen is. “Iedereen mag komen met voorstellen en daaruit bepalen we samen het beste idee voor een volgend corso. In februari starten we met bouwen.” Corsogroep Speeltuin De Vrees beschikt over drie onderstellen waaruit ze kan kiezen om een basis op te bouwen. “We kijken naar het frame van ons ontwerp en kiezen daar het meest geschikte onderstel uit.”

De Vrees komt dit met ‘Cobra’. Een slang die groter is dan de slangenbezweerder die ervoor zit. “Voor een slangenbezweerder kan het ook angstig zijn . Hoe reageert de slang? We willen ermee zeggen: wie houdt wie in bedwang met zoveel toeschouwers?’ Op zich is dat een actueel thema.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-03 08:37:44


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.