Jonge asielzoekers hotel ’t Zwaantje krijgen een half jaar langer de tijd om uit te stromen

– De minderjarige asielzoekers gedragen netjes en de opvang is zonder incidenten. Sinds zij in hotel ’t Zwaantje in Lichtenvoorde wonen heeft de helft van deze 49 jongeren van de IND een status gekregen en mogen zij 5 jaar in Nederland verblijven. Zij wachten op plaatsing op een vaste woonplek ergens in Nederland. “We hebben daarom gemeend de afspraken voor de opvang met een half jaar te verlengen tot uiterlijk 1 april toen COA met de vraag kwam”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort.

Vanaf 1 april vangt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) 49 jonge asielzoekers op in hotel ‘t Zwaantje. De afspraken voor de opvang gelden tot 1 oktober 2023. Om de jongeren in alle rust te kunnen laten uitstromen naar een vaste woonomgeving in Nederland, verlengt het college van B&W de opvanglocatie met maximaal een halfjaar.

“De komende weken of maanden krijgen naar verwachting ook de andere jongeren bericht over hun statusaanvraag. In de afgelopen week hebben 5 jongeren een woonplek gekregen in Doetinchem”, zegt Bronsvoort. Als aan hen status wordt toegekend, stromen ook zij uit naar een woonomgeving in Nederland. Al met al kan dit proces nog wel een paar maanden duren.

Het gaat naar verwachting nog een paar weken tot maanden duren voordat alle jongeren zijn uitgestroomd naar een andere woonomgeving

Wethouder Bart Porskamp: “Het gaat naar verwachting nog een paar weken tot maanden duren voordat alle jongeren vanuit ’t Zwaantje zijn uitgestroomd naar een andere woonomgeving. Het COA heeft een verzoek ingediend tot verlenging van de tijdelijke opvang voor een halfjaar. Het college heeft besloten om daar aan mee te werken, maar uitsluitend met de bepalingen dat het alleen deze groep jongeren betreft, er geen jongeren bijgeplaatst mogen worden en de jongeren binnen een halfjaar uitstromen.”

Het toekennen van een status en het verhuizen van jongeren naar een andere woonomgeving is afhankelijk van de IND (status) en het beschikbaar zijn van woningen en/of opvangadressen.
Vanaf 1 april is er éénmaal per maand een goed contact met de klankbordgroep vanuit de buurt. De gemeente stelt dit erg op prijs. De tijd dat de locatie nog open is, gaat de gemeente graag door met de gesprekken.

“Over uiterlijk een halfjaar, 1 april 2024, sluiten we deze opvanglocatie. De gemeente zet in op het vinden van een andere locatie voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen”, aldus de burgemeester. Het college doet daarbij een oproep aan ondernemers om woonruimte te bieden aan deze jongeren. Ruimtes krijgen wanneer geschikt dan een tijdelijke bestemming voor bewoning.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-20 15:02:31


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.