ONK in de Schans: Grollenaar Boris Blanken maakt kans op titel Nederlands Kampioen Motorcross

– In het weekend van 30 september en 1 oktober worden de finalewedstrijden van het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) verreden op het circuit van MACL in de Schans. Voor Grollenaar Boris Blanken is dit een thuiswedstrijd waar hij kans maakt de huidige nummer 1 Kjeld Stuurman te kloppen en Nederlands Kampioen 250cc wordt.

Boris wordt getraind door motorcrosser Erik Eggert die 10-15 jaar geleden GP-prijzen wist binnen te halen. Boris trainde op het circuit van de Lichtenvoordse MACL. Hij werd op 10-jarige leeftijd behept van motorsport door zijn buurman. “het heeft veel zeuren gekost, maar uiteindelijk mocht ik gaan motorcrossen”, zegt hij. Dit zei de motorcrosser in de uitzending van 1Achterhoek Actueel.

Zondagmorgen 1 oktober zal Boris eerst een goede tijdrit moeten rijden. Wanneer hij zich als eerste classificeert, dan kan hij de linkerkant kiezen achter het starthek. Daarna moet je laag rijden en goed springen op de bult, vertelde hij aan presentator Harm Wellink in het radioprogramma van 1Achterhoek Actueel.

Boris Blanken staat in het klassement om de nationale titel momenteel 62 punten achter op de nummer 1 Kjeld Stuurman. Wanneer hij beide manches wint, wordt hij Nederlands kampioen. “Het wordt een moeilijk”, zegt hij. Boris heeft in het seizoen een aantal keren flink pech gehad met de motor en viel zelfs een keer. Dat was tijdens het EK in Engeland waar hij een paar rugwervels brak. “Je gaat door. Het is een soort virus dat in je lijf zit. Als je met motorcrossen begint, kun je niet meer stoppen.”

Boris is de enige motorcrosser die Kjeld Stuurman kan kloppen. Beide motorcrossers zijn aan elkaar gewaagd in de 250 cc-klasse. “Dit seizoen is het zo: of Kjeld wint of ik. De rest van de motorcrossers in het klassement zijn volgers.” Na dit ONK richt Boris zich op de Dutch Master Cup. Dat is een internationale wedstrijd en hij wil die trofee maar al te graag meenemen naar de Achterhoek. Voor volgend jaar wil hij alle Europese GP’s gaan rijden voor een plaats in de GP-top.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-20 11:05:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.