46 Opvangplekken bij Marveld: Oekraïense ontheemden kunnen er tijdelijk wonen

– Vanaf begin oktober 2023 biedt de gemeente Oost Gelre samen met Marveld Recreatie in Groenlo 46 extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen aan. In eerste instantie tot half december 2023.

De vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne houdt nog steeds aan. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft daarom alle gemeenten in Nederland opgeroepen om extra opvangplekken te realiseren. “In de afgelopen week is vanuit het kabinet aangedrongen op het openstellen van extra opvangplekken voor ontheemden. De vraag komt vanuit de veiligheidsregio bij ons terecht. Gemeente Oost Gelre heeft contact gezocht met Marveld Recreatie die tot half december in ieder geval 46 plekken beschikbaar heeft. Daarna zien we verder”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort. “We hebben eigenaar Edwin Bomers benaderd omdat hij de vorige keer ook Oekraïners heeft kunnen huisvesten.” In gebouw De Rank in Groenlo verblijven zo’n 80 Oekraïners.

Niet alleen een dak, ook zorg en onderwijs

“Er bestaat al tijden een behoorlijke druk op de ketel. Voor ontheemden was er altijd nog wel plek in Nederland, maar dat is veranderd”, zegt Bronsvoort.

De gemeente is voor de vluchtelingen uit Oekraïne niet alleen verantwoordelijk voor een dak boven het hoofd, maar ook bijvoorbeeld voor onderwijs en zorg. De gemeente legt nu hiervoor contact met scholen en huisartsen, die nodig zijn om de opvang op een goede manier te organiseren. “We zijn helaas een ervaring verder. Je dient naast opvang ook de alledaagse dingen voor deze mensen te organiseren.”

Oekraïense vluchtelingen vallen onder een aparte verantwoordelijkheid. Zij vallen onder Europese bescherming. Dat betekent dat zij in de status van ‘ontheemden’ vallen en dat is wat anders dan asielzoekers. Prognoses wijzen uit dat niet 90.000 maar 97.000 Oekraïense vluchtelingen in ons land opgevangen moeten worden. “Wanneer we verder weg kijken wordt dat aantal steeds hoger.”

Burgemeester Bronsvoort vervolgt: “We vertrouwen erop dat deze gesprekken leiden tot dezelfde samenwerking, zoals we vorig jaar ook hebben gezien. Hierdoor kunnen we onderwijs voor de kinderen gaan organiseren en kunnen mensen waar mogelijk ook aan het werk. Dat is belangrijk om hun leven weer op te kunnen pakken, zolang ze in Nederland verblijven.”

Onderzoek naar locaties voor vluchtelingen

De gemeente doet onderzoek naar locaties voor verschillende groepen vluchtelingen. “We willen als college onze verantwoordelijkheid nemen voor alle groepen die een veilig heenkomen zoeken. Dat zijn mensen die asiel aanvragen, mensen die al een status hebben (verblijfsvergunning voor tenminste 5 jaar), alleenstaande minderjarige vluchtelingen én vluchtelingen uit Oekraïne”, aldus wethouder Bart Porskamp.

Mochten in december de extra opvangplekken voor Oekraïners niet meer beschikbaar zijn, dan meldt de gemeente dat bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Zij hebben op dat moment dan de taak om voor deze mensen een nieuwe opvangplek te vinden ergens in Nederland.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-20 15:36:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.