Jet Hogenelst maakt emotionele documentaire over haar oma Riek en haarzelf

– Het zou voor haar afstudeeropdracht een documentaire worden over het remigratie verleden van haar oma. Maar gaandeweg werd het voor Jet Hogenelst (26) uit Lichtenvoorde een ontdekkingsreis over hoe haar oma Riek ouder werd en hoe oma-kleindochter elkaar opnieuw leerden kennen.

Het is een emotionele documentaire, in een dagboekvorm weergegeven. Na het zien woensdagavond in de bibliotheek in Lichtenvoorde zijn bezoekers geraakt. De documentaire raakt. Jet Hogenelst vraagt zich in de documentaire af hoe goed zij haar 95-jarige oma Riek kent, en oma haar. Telkens overdenkt ze over de relatie en hoe oma denkt over de levensfase waar ze nu in zit.

De 26-jarige documentairemaakster Jet Hogenelst is een echte Lichtenvoordse. Voor haar studie aan Kunstacademie Minerva in Groningen maakte ze als afstudeerproject een aangrijpende film over haar oma Riek Hogenelst. Heel veel Lichtenvoordenaren zullen de oma van Jet kennen. Jaren woonde ze met haar grote gezin aan de Frans ten Boschstraat, naast de voetbalvelden, waar in de laatste decennia van de vorige eeuw met name de jeugd van Longa ’30 voetbalde. Inmiddels heeft ze een respectabele leeftijd bereikt en woont ze in een verzorgingstehuis.

OverDenken

‘OverDenken’ is een documentairefilm over de relatie tussen oma en kleindochter. Een (emotionele) ontdekkingsreis over ouder worden en elkaar opnieuw leren kennen. In de film volgt documentairemaakster Jet haar 95 jarige oma Riek, moeder van twaalf kinderen, weduwe en re-migrant, waar ze zich afvraagt of door deze ultieme levensfase, een begraven identiteit naar boven komt. Hoe goed kennen ze elkaar nu eigenlijk? Door onder andere te werken in dagboekvorm wordt geprobeerd om de gebeurtenissen uit het verleden te koppelen aan de herinneringen van nu. In deze documentaire worden dialogen, collage en het familiearchief met elkaar verweven. Het is een eerbetoon en intiem project, waarbij wordt vastgelegd hoe bijzonder mooi een levenscyclus kan zijn. Want soms is het misschien niet leren loslaten, maar anders leren vasthouden.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-15 16:43:06


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.