Geen vakantiepark met 400 vakantieverblijven bij Résidence Lichtenvoorde: te bombastisch

– Gemeente Oost Gelre is niet van plan om mee te werken aan een nieuw vakantiepark dat Topparken naast Résidence Lichtenvoorde wil realiseren. De wens is om daar, aan de Storckhorsterdijk-Boschlaan in Lievelde 400 vakantieverblijven te realiseren voor twee tot acht personen op een waterrijk park.

Het college van B&W ziet geen heil in het initiatief omdat het een te grootschalig plan is dat geheel niet past in het kleinschalige landelijke karakter van het verblijf in de regio. “Het plan is te groot, te bombastisch in het kleinschalige landschap”, zegt RO-wethouder Jos Hoenderboom. “Het zal in relatie tot de directe omgeving het landschap op een schadelijke wijze doen veranderen. Het brengt ook niet iets nieuws vanuit het toeristische oogpunt gezien.”

Er is geen sprake van een uitbreiding maar een compleet nieuwe park bij de Boschlaan waarvan de gemeente Oost Gelre er al een heeft dat groot genoeg is. Het college heeft ook ernstige bedenkingen of een park met deze omvang en luxe de omgeving economisch wel goeds zal brengen. Daarnaast is het plan te weinig onderbouwd en voldoet het op geen enkel gebied aan de afspraken die de Achterhoek gemaakt heeft over de ontwikkeling van toerisme en recreatie. “Het vakantiepark is niet onderscheidend genoeg”, aldus Hoenderboom.

‘Met het nieuwe plan zou er een compleet dorp worden neergezet dat groter is dan Mariënvelde’

Het verzoek voor een nieuw vakantiepark is ook ter beoordeling aan de provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel neergelegd. Ook zij schoten het te grote plan af. Hoenderboom: “Wat er nu ligt is een mooi park. Op Résidence Lichtenvoorde liggen 161 vakantiechalets waarvan er twintig recreatiewoningen die uit steen zijn opgetrokken. Met het nieuwe plan zou er een compleet dorp worden neergezet dat groter is dan Mariënvelde? Dat geeft problemen. Sociaal is er geen enkel draagvlak in de omgeving voor.”

Topparken heeft de grond naast Résidence Lichtenvoorde aangekocht. Het is de bedoeling dat het vakantiepark op ongeveer 25 hectare grond wordt gerealiseerd: 16 hectare is voor de vakantieverblijven en de faciliteiten. Het overige is nodig voor waterpartijen als watergangen en een plas waarmee de planmaker het park cachet wil geven. Daarover zegt het waterschap dat er het jaar rond niet kan garanderen dat water beschikbaar uit de omgeving is om deze bij droogte gevuld te houden. Het vakantiepark sluit aan op de nieuwe, beschermde natuur van de Koolmansdijk. Deze natuur is afhankelijk van kwelwater en dat trek je daar weg. “Ecologisch schiet het plan ook tekort.”

Een onvoldoende

“Het plan scoort als je alles bij elkaar optelt een onvoldoende”, zegt wethouder Hoenderboom. Topparken heeft het plan om de chalets te verkopen. “Het komt er uiteindelijk op neer dat er een businesscase wordt uitgerold. Het gaat alleen over de aantallen, niet over mensen die er vakantie gaan houden of recreatief hier in de Achterhoek zijn. Het zal ook geen gunstige economische uitwerking hebben op bijvoorbeeld het centrum van Lichtenvoorde.”

Het initiatief van Topparken is vorig jaar september ingediend. “Er is in 2021 al met Résidence Lichtenvoorde over gesproken of het idee zou kunnen. Toen hebben we gezegd: ‘dan zou je een plan moeten indienen. en dat kwam er. De indiener vroeg of we voor het einde van het jaar een uitspraak konden doen en dat hebben we op 20 december gedaan.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-15 20:27:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.