Jan en zijn vrouw krijgen voorrang bij nieuwe huurwoning

AALTEN – Hoe zorg je voor doorstroming op een krappe woningmarkt? In de gemeente Aalten krijgen 55-plussers voorrang op andere woningzoekenden mits ze hun eengezinswoning achterlaten en verhuizen naar een nieuwbouwappartement. Binnenkort krijgen de eerste huurders de sleutel van hun nieuwe appartement.

Jan Duenk woont al veertig jaar samen met zijn vrouw in een eengezinswoning in Aalten. Nu is de tijd gekomen om te verhuizen naar een kleiner huur appartement. “We hebben echt genoten van dit huis, maar het wordt te groot voor ons tweeën”, vertelt Jan. “De gezondheid van mijn vrouw laat wat te wensen over dus we willen graag naar een gelijkvloerse woning.”

Woningcorporatie De Woonplaats stuurde een kaart aan Jan en zijn vrouw. Daarin stond dat ze voorrang konden krijgen bij een nieuw project van sociale huurappartementen als ze hun eengezinswoning wilden achterlaten. 21 inwoners maken hier gebruik van. “Daar hebben we meteen op gereageerd en gelukkig werden we uitgeloot”, lacht Jan.

Grote behoefte

De woningcorporatie hoopt op die manier de doorstroming te verbeteren van eengezinswoningen naar appartementen. Het gaat om 21 nieuwe appartementen. Huurders die ouder zijn dan 55 jaar en in een huurhuis wonen in Aalten, Dinxperlo, De Heurne en Bredevoort kregen in eerste instantie voorrang.

“We merken dat mensen lang in hun woning blijven wonen en eigenlijk pas denken aan verhuizen op het moment dat ze bijna geen keuze meer hebben”, vertelt Josette Minten van woningcorporatie De Woonplaats. “Het aantal beschikbare eengezinswoningen is vrij beperkt, maar de behoefte op de woningmarkt is groot.”

Voordat de eengezinswoningen opgeleverd worden, renoveert de woningcorporatie ze eerst. “We gaan ze verduurzamen zodat het energielabel wordt verbeterd. En waar nodig gaan we ook de keuken en badkamer vervangen, zodat het weer jaren mee kan”, aldus Minten.

Uniek project

Dat ouderen uit de eigen gemeente voorrang krijgen op de nieuwe sociale huurappartementen ten opzichte van andere woningzoekenden is uniek volgens de woningcorporatie. “In het verleden kenden we een ontspannen woningmarkt en konden mensen echt wel een geschikte woning vinden”, aldus Minten. “Dat wordt nu steeds lastiger daarom wilden we deze kans creëren.”

Of de woningcorporatie een voorrangsproject als deze in Aalten ook elders gaat toepassen weet het nog niet. “We sluiten het zeker niet uit”, zegt Minten. “We gaan bijvoorbeeld wel in Winterswijk nieuwe gelijkvloerse appartementen bouwen voor alle doelgroepen. Zo hopen we ook doorstroming te creëren.”

'Voor mijn verjaardag zitten we erin'

“Als je daar naar boven kijkt”, wijst Jan, “dat wordt ons nieuwe appartement. Half mei krijgen we hopelijk de sleutel en eind mei zitten wij erin. Ik ben de 27ste jarig, dus we willen op mijn verjaardag daar wonen”, lacht Jan. Hij had zich geen betere plek kunnen wensen. “We zitten nog steeds lekker dicht bij het centrum en alles is op loopafstand.”

“Hier doen wij het voor als woningbouwcorporatie”, glundert Minten. “We bouwen voor deze doelgroep en als je ziet dat mensen dan zo blij worden en deze kans aangrijpen, dat is waar wij voor zijn.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-04-28 20:06:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.