Gevechtsheli’s scheren laag over Gelderland

– Defensie oefent van maandag tot en met vrijdag met Apache gevechtshelikopters boven Oost-Nederland. De oefening heet ‘Red Dusk’. De helikopters trainen het aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging.

Twee Apache helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) vliegen daarbij meerdere keren per dag op lage hoogte, meldt het ministerie van Defensie. Er wordt van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 22.30 uur gevlogen. Vrijdag is dat van 9.00 tot 15.30 uur. “De helikopters vliegen niet continu, maar landen tussendoor. Hierbij kunnen de inwoners het geluid van de helikopters horen die laag vliegen”, vertelt Iris Rovers, woordvoerder DHC.

Dekking achter bomen

“Er wordt getraind met Apache gevechtshelikopters, dit zijn helikopters die doelen kunnen uitschakelen vanuit de lucht”, legt Rovers uit. Ze moeten tijdens deze oefening gronddoelen uitschakelen. “Dat doen ze gesimuleerd, dus niet met echte wapens.” Er wordt ook geoefend op laagvliegen. Ze zoeken dan dekking achter een rij bomen, een bosperceel of een heuvel. “Zodat de vijand de gevechtshelikopters niet ziet aankomen.” Deze manier van vliegen vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.

De AH-64 Apache is dé gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht. In het toestel zitten twee vliegers. Met raketten en een boordkanon kunnen zij doelwitten vanaf grotere afstand uitschakelen. Om zelf buiten schot te blijven, vliegen de toestellen vaak laag bij de grond en zoeken zij dekking achter begroeiing of heuvels.

Nederland bestelde in 1995 in totaal dertig Apaches. Daarvan gingen er twee verloren. De resterende toestellen worden geleidelijk vervangen door een gemoderniseerde variant van de helikopter.

De helikopters mogen zo laag vliegen als nodig is, dit verschilt per oefening. “We proberen altijd rekening te houden met de bewoners en proberen zo min mogelijk overlast te veroorzaken.”

Rovers benadrukt dat er geen specifieke aanleiding is voor deze oefening. “Het gaat hier om een procedure-oefening. Deze worden voor heel het jaar ingepland.” Daarbij wordt er geprobeerd om de oefeningen te spreiden door heel Nederland, zodat niet altijd hetzelfde gebied geluidsoverlast van de helikopters ervaart.

De lucht in Gelderland blijft voor de rest van dit jaar rustig, er staan verder geen oefeningen ingepland. “Al kunnen er tussendoor altijd last-minute oefeningen bij komen”, vult Rovers aan.

Geschreven door Marco Loef, Beau Woerts, Omroep Gelderland op 2023-11-06 16:32:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.