‘Ik ben Levi’, een film met een boodschap over een actueel probleem

– De film ‘Ik ben Levi’ is donderdagavond in première gegaan op het Gerrit Komrij College (GKC) in Winterswijk en is de komende periode te zien op alle middelbare scholen in de Achterhoek. Ter lering en vermaak voor de leerlingen, die met eigen ogen de worsteling van de hoofdpersoon kunnen meebeleven.

‘Ik ben Levi’ is een korte, maar indringende film over een jongen in een klein dorp, die het moeilijk vindt uit de kast te komen. Filmproducent Jelle Klein Hesselink herkent zichzelf in de hoofdpersoon. “Ik zag de 12-jarige Jelle uit Ruurlo”, zei Klein Hesselink donderdagavond na de première.

Actueel probleem

Het gaat om de boodschap van de film – je moet jezelf kunnen zijn ongeacht wie je bent of wat je je seksuele voorkeur is – die de provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten verleid heeft de portemonnee te trekken om de film mede te financieren. Het is namelijk een actueel probleem waar jongeren mee worstelen.

“Twee op de vijf jongeren heeft er problemen mee voor uit te komen”, zegt de in Winterswijk opgegroeide Beer Swindels, die samen met Klein Hesselink verantwoordelijk is voor de verhaallijn en de productie van de film. Hij doelt op de seksuele voorkeur of op het feit dat een jongere transgender is.

Lopend vuurtje

Quinten Verschure uit Doorn (‘Dat is ook een dorp’) speelt Levi in de vijftien minuten durende film, die zich deels afspeelt in de Winterswijkse buurtschap Kotten en op het GKC. “Het is mijn eerste rol”, zegt hij. De jonge acteur heeft moeite zijn ouders te vertellen dat hij op jongens valt en als hij onder druk van een vriendin die stap uiteindelijk zet, reageren zijn ouders ‘superpositief’. ‘Wat leuk!’ en ‘hoe heet hij?’, zijn de reacties.

Hij schrikt de volgende dag als zijn buurvrouw ook al positief reageert, ze heeft het gehoord van zijn moeder, “want het gaat hier toch als een lopend vuurtje”, aldus zijn moeder. Dat baalt hij van, dat vindt Levie lastig, niet iedereen hoeft het te weten. Zoals hij het ook moeilijk vindt zijn gevoelens voor Noah te open, maar de laatste trekt Levi over de streep.

De boodschap van de film is: wees jezelf, wie je ook bent. Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk is blij met de film. “Een hele goede film”, zei ze donderdagavond. “Ja, de film kan ook in de grote stad gedraaid worden. Ik hoor dat daar jongens niet hand in hand durven te lopen.”

Klein Hesselink beëindigde zijn dankrede na de vertoning van ‘Ik ben Levi’ op gepaste wijze, met de woorden: “Ik ben Jelle.”

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-10-07 13:56:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.