Hartverwarmende gratis jassenactie laat mensen deze winter niet in de kou zitten

– ‘Laat een warme jas achter als je wil helpen. Neem gerust een warme jas mee als je die nodig hebt’. De Aaltense Christel Slöetjes is een beetje beduusd van het aantal jassen dat mensen gebracht hebben voor aan het rek. Evenzeer voelt het nog warmer van binnen als andere mensen een warme jas komen halen omdat ze die nodig hebben. “De Warme Jassen actie Aalten kan Aalten heel goed gebruiken”, zegt Slöetjes die het burgerinitiatief ervoor nam.

Christel staat met een doos Merci in haar handen. Gekregen van een inwoner die een jas heeft gebracht. Onder de overkapping voor het gemeentekantoor (oude Rabobank) aan de Hofstraat in Aalten hangen aan bouwhekken tientallen winterjassen in alle maten, voor kinderen, vrouwen en mannen, voor de mensen die er een nodig hebben. Er hangen mutsen, sjaals en vesten tussen. Ook die zijn onbetaalbaar geworden voor een groeiende groep inwoners.

Al vijftig gratis jassen meegenomen

Dinsdag is Christel begonnen met haar Warme Jassen actie. En twee dagen later zijn er al vijftig winterjassen meegenomen. Gelukkig hangen mensen er weer ‘nieuwe’ jassen bij. Tot 15 november wil Christel doorgaan met Warme Jassen actie.

‘Eigenlijk gaat er een neerhangen gemakkelijker dan dat je er een gratis ophaalt’

Een vrouw vraagt haar of ze echt niet iets voor de winterjas hoeft te betalen. “Neen, die mag u gratis meenemen.” Ze geeft de vrouw een klopje op haar bovenarm, begrijpend dat ze lang niet de enige is die in de problemen is zit door de torenhoge energieprijzen en ongekende inflatie. En het is pas herfst. De winter moet nog beginnen. Crisis op crisis heeft het leven niet gemakkelijker gemaakt. Met een brok in haar keel zegt Christel: “Mensen die wat ruimer zitten, kopen bij de kringloop een jas om deze hier op te hangen. Hartverwarmend, kippenvel… Eigenlijk gaat er een neerhangen gemakkelijker dan dat je er een gratis ophaalt.”

Bij de Warme Jassen Actie is het een komen en gaan van mensen. – Foto: 1Achterhoek

Warme Jassen actie naar voorbeeld ‘Warm for Winter’

Christel Slöetjes nam het initiatief omdat ze de actie vorig jaar in Winterswijk zag. “Ik dacht dat kan Aalten ook gebruiken.” Ze nam contact op met Ron Dorland, organisator die de actie voor de tweede keer in Winterswijk had georganiseerd. Die heeft Christel geholpen bij de opzet van de actie. De Warme Jassen actie is ontstaan in het Ierse Dublin, ‘Warm for Winter’ om jassen op de leuning van bruggen te hangen voor mensen die een jas nodig hebben. Het is overgenomen door tal van steden in de hele wereld en heeft inmiddels ook kleinere plaatsen bereikt zoals Winterswijk. En nu volgt ook Aalten.

‘Er is armoede en dat moet Aalten zien’

De jassen blijven dag en nacht hangen. Twee keer per dag komt Christel naar het gemeentekantoor toe om de jassen netjes te ordenen. Van de gemeente Aallten mocht ze de jassen bij het gemeentekantoor hangen. “Mensen vragen me: ‘ligt de plek niet te veel in het zicht in verband met schaamte. Ik zeg dan dat erover nagedacht is. Er is armoede en dat moet Aalten zien.” Christel is vrijwilligster bij het uitgiftepunt van de Voedselbank in Aalten. Ze weet hoeveel verborgen armoede in Aalten aanwezig is. Naast dat ze met de Warme Jassen actie mensen letterlijk kan helpen aan een winterjas, sjaal of muts, is het ook een manier om daar zichtbaarheid aan te geven. Er zijn mensen die heel weinig of niets meer over hebben. Via facebook probeert Christel zoveel mogelijk mensen op de hoogte te stellen van de Warme Jassen actie.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-06 17:23:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.